Arab Liga: az ENSZ BT kösse határidőhöz az izraeli “megszállás” végét

Egyhangúan támogatták hétfőn az Arab Liga Kairóban tárgyaló külügyminiszterei Mahmúd Abbász palesztin elnök azon szándékát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) egy olyan határozat kidolgozására kérje, amely határidőt szabna az izraeli “megszállás” felszámolásának – jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség.

 

Az ütemterv időponthoz kötné továbbá egy független palesztin állam létrejöttét is az 1967-es határok között, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal.

Abbász már szombaton előre jelezte, hogy egy sor különleges diplomáciai lépésre készül, mondván, hogy elfogyott a türelme Izraellel és Amerikával szemben. A hétfőn ismertetett terv kiköti, hogy Izraelnek és Washingtonnak is el kell ismernie a független Palesztinát a fent említett feltételek mellett.

Az Arab Liga 22 tagállamának vezető diplomatái megbízták a szervezet főtitkárát, Nabíl el-Arabit a terv népszerűsítésével a BT jelenlegi tagjainak körében.

A külügyminiszterek ezenkívül támogatták, hogy Abbász felszólítsa a Genfi Egyezmények részes államait, hogy azok “erősítsek meg a nemzetközi jog betartásának szükségességét a megszállt palesztin területeken, így Jeruzsálemen belül is”.

A Palesztin Autonóm Területeket ez év áprilisában vették fel a háborús felek magatartását és a katonai megszállást szabályozó nemzetközi egyezménybe, amit Abbász arra hivatkozva kezdeményezett, hogy Izrael nem teljesítette huszonhat palesztin fogoly előzőleg megállapodásban vállalt szabadon engedését.

Abbász környezete már a terv két hete történt kiszivárogtatása idején jelezte, hogy amennyiben a várható washingtoni vétó megakadályozza a BT-határozat elfogadását, úgy a palesztin vezetés eljárást kezdeményez a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt izraeli háborús bűncselekmények vádjával.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.