Nagy Éva: Mindenkinek megvan a maga keresztje, az enyém vörös

(Budaörs, 2014. július 16. – Budaörsi Infó/Budaörsi Infó Online) Ha meghalljuk azt a szót, hogy Vöröskereszt, vagy meglátjuk az emblémájukat, akkor egyből asszociálunk, tudjuk, hogy ez az a szervezet, amelyik mindenhol és mindenkor segít a rászorulóknak nemtől, kortól és hovatartozástól függetlenül. A nemzetközi humanitárius mozgalom hét fő alapelve is ezt üzeni: pártatlanság, emberiesség, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. Munkájukról, azonban oly keveset tudunk, hisz azt szokták mondani, hogy valami akkor működik jól, ha jelenléte nem tűnik fel, viszont ha nem lenne, nagyon hiányozna.

 

Budaörsön ebben az évben szerveződött újjá a helyi szervezet, amely a Pest megyei Vöröskereszt fennhatósága alá tartozik. A korábbi területi vezető Mészáros Ferencné volt, aki tavaly nyugdíjba vonult, helyét Nagy Éva vette át. Gerzsenyi István a Pest megyei Vöröskereszt igazgatója a Budaörsi Infónak korábban adott interjújában elmondta, hogy: „Éva hatalmas elánnal és lelkesedéssel fogott hozzá a helyi Vöröskeresztes mozgalo élénkítéséhez, a segélyezési folyamatok erősítéséhez, a kapcsolatok kiépítéséhez.”

Ellátogattunk a helyi Vöröskereszt irodájába és Nagy Évával beszélgettünk a Vöröskeresztes munkáról, az elhivatottságról, és természetesen a tervekről, vágyakról is.

A Vöröskeresztes munkádat és a magán életedet külön tudod választani?

„A hegyen lakom, és amikor jövök le vagy megyek felfelé, akkor felveszem azokat az embereket, akik lefelé vagy felfelé igyekeznek nagy táskával, vagy látszik rajtuk, hogy megerőltető számukra a gyaloglás. A magánéletemben is ilyen vagyok, segítek, akinek tudok, és nem csak akkor, amikor felveszem a vöröskeresztes pólómat. Egy karitatív lelkületű ember vagyok. Számomra ez nem munka, hanem hivatás.”

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

„A mozgalmasságát főként, és azt, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, vagyis szervezek, és változatos körülmények között dolgozom, ami nem kevés kihívást is hoz magával. Ezt a munkát nem lehet megunni, hisz mindig van olyan esemény, ami nincs betervezve, de meg kell oldani.”

 

nagy_Eva

Nagy Éva

 

Milyen feladatokat lát el a Vöröskereszt Budaörsön?

„Fontos feladatunkká vált az elsősegélynyújtás oktatása és a vizsgák szervezése. A jogosítványra vágyók megszokták, hogy lemennek a helyi autós iskolákba, ahonnan elirányítják őket elsősegélyvizsgára, Budapestre. Most már azonban egyre közismertebb, hogy közúti elsősegélynyújtásból lehet vizsgázni Budaörsön is, a Magyar Vöröskereszt szervezésében, nem kell ezért a fővárosba utazni. A vizsgáztatás mellett véradásokat is szervezünk, adománygyűjtéseket és adományosztásokat tarunk rendszeresen.”

 

Kaptok támogatást a munkátokhoz a helyi önkormányzattól?

„Együttműködünk a budaörsi önkormányzat szociális és egészségügyi irodájával, a családsegítővel, folyamatos kapcsolat van köztünk, és ha értesülnek olyan szituációról, amiben a Vöröskereszt segítséget tud nyújtani, akkor bizalommal fordulnak hozzánk. Mi pedig segítünk, ahogy tudunk. Nemrég felkerestük Leipán Tibort, a mi körzetünk kerületi képviselőjét is, és kértük, hogy továbbítsa Budaörs Város Önkormányzata felé támogatási kérelmünket. A Vöröskereszt önkéntes alapon működik, viszont vannak fenntartási költ sé – geink, amiben ha tudna segíteni az önkormányzat, akkor egy hatalmas terhet venne le a vállunkról, és ezáltal ők is megkönnyítenék a mi munkánkat, mint ahogy mi tesszük az övékkel.”

 

Leipán Tibor Budaörs 5-ös választókörzetének képviselője a Budaörsi Infónak elmondta,hogy a Vöröskereszt egy 155 éves múltra visszatekintő, ma már 186 országban működő mozgalom, melynek tevékenységét nagyra értékeli.

 

leipan_tibor

Leipán Tibor

 

„A Vöröskereszt fő célja az emberi élet, az egészség védelme, az emberi szenvedés, a szociális gondok enyhítése, a betegségek megelőzése, mely célok elérésének a megsegítése Budaörs képviselő-testületének is közreműködői feladata. Bár egy másfél évszázados szervezetről van szó, mégis meglehetősen mostoha körülmények között működik. A maximumot hozzák ki magukból mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, és nem úgy, mint a politikusok többsége, hogy bármit is tesznek, akkor rivaldafénybe akarnak kerülni. Egyszerűen, kellő alázattal végzik a munkájukat, és ma, holnap, holnapután is úgy fogják tenni.”

Budaörsöt Magyarország egyik leggazdagabb városának nevezik, Ön szerint így is szüksége van a helyieknek a Vöröskeresztesek munkájára?

„Nagyon sok rászoruló van Budaörsön. Ha végigmegyünk a Károly Király úton, és találomra benyitunk az egyik házba, akkor megjelennek az 50-es évek. Borzasztó körülmények között laknak egyes emberek, leírhatatlan szegénységben, és Budaörs más körzeteiben is nagyon sokan élnek a létminimum alatt. A napokban voltam egy idős néninél a Károly Király úton, akinél már vagy 50 éve nem volt kifestve.

Mélyszegénységben él, ennek ellenére életvidám, nagyon kedves asszony, aki azt mondta, hogy rászorul ugyan a segítségre, de nem megy utána, hisz holnap zsíros kenyérre még futja. Nem azt mondom, hogy ez nagyon jellemző eset, de az a baj, hogy ilyen példával százszámra tudnék szolgálni, és a leggazdagabb magyar városnak ez is a bizonyítványához tartozik. Ezekkel az emberekkel senki nem foglalkozik, egy dolog számít csak, hogy a szavazataikat valahogy megszerezzék. Ezt a helyzetet komolyabban kellene kezelni.

Többszázmillió forintot a leggazdagabb magyar városnak a legszegényebb polgáraira kellene költenie, és nem olyan célokra, amelyek nem a város és az emberek érdekeit szolgálják.”

Ön mit tud tenni annak érdekében, hogy ez változhasson?

„A Vöröskereszt budaörsi szervezetének költségeihez hozzá tudok majd járulni, hisz nemrég szavaztuk meg a képviselői keretünket. Költségek tekintetében 100- 200 ezer forintról beszélhetünk. Itt hívnám fel a szociálisan érzékeny képviselőtársasaim figyelmét, ha már vérükkel nem is, de képviselői keretükkel vagy annak egy részével segíthetnék a mozgalmat.

Emellett szeretnék benyújtani egy előterjesztést is további támogatás igénylése céljából a képviselő-testület elé, hogy legalább a fenntartási költségeik kifizetésében segíthessünk a Vöröskeresztnek.”

További tervek is vannak a Budaörsi Vöröskereszt háza táján. Az elsősegélynyújtási tanfolyamaikat szeretnék kiterjeszteni, és a rendőrség munkatársait is felkészíteni az esetleges krízishelyzetekre, hiszen ők azok, akik elsőként a helyszínre érkeznek. Az egészségügyi felkészültségben nem csak Budaörs van hátrányos helyzetben, viszont itt lehetőség van ezen változtatni.

(Budaörsi INFÓ, MSE)

facebook:

1 Komment

  1. […] szervezet elnökeként folyamatosan tartja a kapcsolatot a budaörsi szervezet munkatársával, Nagy Évával, akiről már többször is olvashattak […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.