Tejtermelői blokád Budaörsön – „A kereskedelem beárazza az áfacsalást a termékbe!”

(Budaörs, 2014. július 07. – Budaörsi Infó) Mint ahogy korábbi cikkünkben már jeleztük, tüntetést, illetve útblokádot szervez a Demonstrációs bizottság több településen 2014. július 8-án, köztük Budaörsön is. Nyíregyházán, Ebesen, Pécsett, Nagytarcsán, Budaörsön, a logisztikai központoknál, nagykereskedőknél és áruházláncoknál lehet blokádra számítani. Budaörsön 300-400 fő, 20-30 traktor, 50-100 gépkocsi és teherautó részvételére számítanak. A budaörsi pontos helyszínt cikkünkben találják meg.

 

„Az elmúlt néhány hónapban a megszokottnál is jóval nagyobb mértékben érkezett be külföldről Magyarországra tejtermék. Ennek az árumennyiségnek az egyik nagy forgalmazója a Metro áruházlánc.” Ez az-az ok, ami miatt július 8-án tüntetést szervezett a Demonstrációs bizottság, mondta el a Budaörsi Infónak Hegedűs Imre a budaörsi demonstráció helyszínének felelőse, aki az Országos Demonstrációs Bizottság tagja, és a Bicskei Mezőgazdasági ZRT igazgatója.

 

hegedus_imre

Hegedűs Imre
fotó: agroinform.hu

 

Mit gondol mi lehet annak az oka, hogy a különböző nagy áruházláncok az import tejtermékeket részesítik előnyben a hazai termékekkel szemben?

„Az, hogy nem a hazai termékeket részesítik előnyben sok kérdést vet fel, hogy miért nem vagyunk versenyképesek mi magyar termelők a külföldi termékekkel szemben.

Okolhatnának bennünket is, mondhatják, hogy adjuk olcsóbban, és akkor majd tőlünk vásárolnak. Azonban nem versenyképességi probléma miatt van itt a külföldi termék.

Olyan országokból származnak ezek a termékek, ahol sem a termelő-, sem a feldolgozóipar nem hatékonyabb mint a magyar. Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Németország, Csehország: innen érkeznek ezek a termékek.

Ezekben az országokban vagy ugyanannyi a nyers tej ára mint nálunk, vagy drágább!

Ha bemegy bármelyik boltba, akkor látja, hogy az import tejek olcsóbbak mint a magyar tejek. 30-50 forinttal! Hogy lehetséges ez, hogy egy drágább alapanyagból, messzebbről, olcsóbban van itt ez a termék!?

Mi azt gondoljuk: ez úgy lehet, hogy ezek a termékek minőségileg gyengébbek, vagyis a fogyasztó be van csapva, vagy ‘áfacsalt’ termékek. Esetleg, a kereskedő stratégiai terméknek tekinti az áfacsalás miatt amúgy is olcsó terméket és ráadásul azon még nagyon kicsi kereskedelmi árrést is alkalmaz, hogy egy ilyen 140-160 Ft közötti termékkel becsalogassa a vevőket.

A magyar terméken nem tudja az árát elcsalni, mert a magyar feldolgozó a dobozos termékre ráteszi az áfát, és ki kell, hogy fizessék. Ellenben külföldön: Szlovákiában, Németországban megveszi a terméket, ott az eladónak nem kell, hogy megfizesse a vevő az áfát, így behozza Magyarországra áfa nélkül. Magyarországon már áfával terhelve, áfával megnövelt összeggel kell hogy tovább adja. Mivel ezeket kamu cégek forgalmazzák le, vagy valahol ebben a gyártó cég és a kereskedelmi egység közötti kereskedelmi láncban van egy láncszem, ami kamucég, akkor az a kamucég benyeli az áfát, és nem fizeti be a magyar államháztartásnak.

Ilyen kamucégeket például Moszkva téri csövesekkel alapíttatnak. Elcsalnak néhány száz millió forintnyi áfát, és ha az Apeh utoléri őket, akkor csak annyi történik, hogy a moszkva téri csöves embert elvisizik télire melegedni a börtönbe. Ez az igazi ok!

Ezért olcsóbb a külföldi termék a magyarnál, és nem azért, mert a tejtermelő drágábban termel, vagy a feldolgozó drágábban dolgozz fel.

 

 

„A lopott autó és a nem lopott autó” példája

 

„Egy példán keresztül elmagyaráznám, hogy miről is van szó:

Az autópiacon is kétfajta autó van legalitás szempontjából. Van a lopott autó és a nem lopott autó. Ez olyan, mintha a piac azt követelné az autógyáraktól, hogy fél áron kezdjék el az autóikat eladni, hiszen a lopott piacon fele annyiért is hozzá juthatunk az autókhoz.

Itt is ugyanez a helyzet. Azt mondja nekem bárki, hogy legyek versenyképes, legyek olyan hatékony mint bárki más Európában. Én azt mondom, hogy hatékonyabb vagyok bárkinél. A magyar tejtermelő Európa leghatékonyabb tejtermelője, mert 10 éve mi adjuk a legolcsóbban a tejet. Nálunk a legolcsóbb a nyers tej ára Európában 10 év átlagában.

A mai napon is a miénk a legolcsóbb, de ha valaki azt mondja, hogy legyek versenyképes egy ‘áfacsalt’ termékkel, aminek még a kiskereskedelmi árrése is csak néhány forint, akkor azzal nem tudok versenyképes lenni.”

 

Ebben a helyzetben a kereskedő felelősségre vonható?

„A kereskedő megmutatja a számlát, hogy ő ezen a számlán vette a terméket és kifiziette a termék áfáját. Tehát törvényesen vett terméket a piacon.

De mi a valóság? A kereskedő Magyarországon tudva tudja, hogy ami Szlovákiából, Lengyelországból érkezik tej, vagy Németországból, Ausztriából érkezik sajt, néhány száz forintokért, az vagy minőségileg hibás, vagy áfacsalt.

Nagyon jól tudja a kereskedő hogy ez áfacsalt, amikor meghozza a nagykereskedő a Metro-hoz az árut, hogy például: 100 plusz áfa az ára (a számok csak példaértékűek).

Erre a Metro azt mondja, hogy kedves nagykereskedő, én tudom jól, hogy te ennek az áfáját elcsaltad, ezért nekem ezt ne 100 plusz áfáért számlázd le, hanem 90 plusz áfáért.

Magyarul: a piac, a kereskedelem beárazza az áfacsalás intézményrendszerét a termékbe, amikor kiteszi a polcokra. Emiatt dől hozzánk az Európában megtermelt kevés kis fölösleg, ami Magyarországon nagyon nagy mennyiségnek számít.

A kereskedelem alig rendel a magyar feldolgozóktól. A feldolgozó pedig azt mondja a termelőnek, hogy júliustól 10 forinttal kevesebbet fogok fizetni a tejedért, és augusztustól 20 forinttal kevesebbet fogok fizetni a tejedért, ha ez így megy tovább. Én pedig hiszek nekik, hiszen tudom, hogy nem jó kedvükből teszik ezt. Ezért igenis kimegyünk tüntetni.”

 

A demonstráción felül mit tehetnek még a magyar gazdák?

„A jogi eszközök és hatósági eszközök nem a tejtermelők kezében vannak, hanem a kormány kezében. Azt reméljük, hogy erre a szikrára, csatlakozni fog a kormány cselekvéseiben, és remélem, hogy cselekvései során nem csak engem fognak elvinni a börtönbe, hanem nekikezdenek és megpróbálják felgöngyölíteni ezt a dolgot!”

 

Mit gondol miért pont a magyar tejtermékek vannak ilyen helyzetben?

„Aki ezt az áfacsalást csinálja, valamikor az építőiparban tevékenykedett. Ugyanezzel az áfacsalással az élő sertés, majd pedig a gabonapiacon próbálkozott. A gabonánál már fordított áfa van, így ott már nem megy.

Most a tej, és a tejtermékeket vették célba. Tulajdonképpen a tej és tejtermékek e tekintetben – az áfacsalás mint üzleti tevékenység tekintetében –, mindössze csak az alanya.

Bármi, ami akkora értéket képvisel, hogy egy kamionon 0,5-1 millió forintnyi áfatartalmú termék felfér, az alkalmas az áfacsalásra!”

 

Ön szerint miért Magyarországon próbálkoznak ezekkel a módszerekkel?

Azért, mert Magyarországon a tejterméknek jó magas az áfája: 18%. Megéri ezért csinálni. Franciaországban 0% az áfa, ott  ezt nem lehet megjátszani. A többlet mindig Magyarországra téved be.

Tetejébe, mi még csak a piacainkat sem tudjuk védeni. Sajnos a fogyasztóinknál, ez a 20-50 forintos árkülönbség kiveri a nemzettudatosság biztosítékát, még a legpallérozottabb agyakban is.”

 

Tettek lépéseket annak irányában, hogy békésen megoldják ezt a problémát?

„Több egyeztetés volt az áruházláncokkal, hosszú hónapok óta próbálunk közös nevezőre jutni. Körülbelül egy éve egyfajta ismerkedés, egymáshoz való közeledés időszaka van.

Az idén tavasszal azt gondoltuk, hogy ez erősségünkké tud válni, viszont néhány áruház: így a Metro és a Coop áruházak kilógnak a sorból és sajnos nem értenek meg bennünket, sajnos nem tanúsítanak semmiféle megértést, sem önmérsékletet az import termékek forgalmazása terén, míg mások önmérsékletet tanúsítanak és a hazai termékek forgalmazását preferálják.

 

A szervezők ezres tüntetői létszámra számítanak 2014. július 8-án. Budaörsön 300-400 fő, 20-30 traktor, 50-100 gépkocsi és teherautó fog részt venni előreláthatólag a tüntetésen. A budaörsi demonstráció helyszíne a Metro áruháznál, az 1-es főút 9-es és 10-es kilométer közötti szakaszán lesz, ott ahol be lehet kanyarodni az OBI és Metro áruházakhoz, a Budapest/Budaörs felé vezető út baloldali szakaszán. A tüntetés reggel 7-től délután 4-ig tart.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

4 hozzászólás

  1. Budaörsi Infó szerint:

    Cikkünkre a Budaörsi Metro Áruház kommunikációs vezetője Krubl Yvett levélben reagált, amiben kijelenti, hogy „a METRO Kereskedelmi Kft.-ről közöltek nem felelnek meg a valóságnak; az áfacsalás körülményeinek valótlan tartalmú leírása sérti a METRO jó hírnevét.
    A cikkben nyilatkozó személy, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója – egyébként a közelmúltban szállítói jogviszonyt kezdeményezett társaságunknál.”

    Telefonon ígéretet kaptunk, hogy a budaörsi Metro Áruház hamarosan nyilatkozik az ügyről a Budaörsi Infónak.

  2. […] Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya – közölte a MOSZ hétfőn az MTI-vel. Mint ahogy korábban jeleztük, tüntetést, illetve útblokádot szervez a Demonstrációs bizottság több településen 2014. […]

  3. […] 2014. július 7-én megjelent „Tejtermelői blokád Budaörsön – „A kereskedelem beárazza az áfacsalást a termékbe!” cikkünk helyreigazítását kérte a METRO Kft., arra hivatkozva arra, hogy „a METRO […]

  4. […] Ebesen, Pécsett, és Nagytarcsán volt hasonló megmozdulás. A kiváltó okokról korábbi cikkünkben olvashatják a részleteket. A blokáddal kapcsolatban a budaörsi METRO Kft. is nyilatkozott a Budaörsi […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.