„Helyben van a segítség” – Önálló tűzoltó beavatkozó egység Budaörsön

(Budaörs – 2014. július 7., Budaörsi Infó) A Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel újabb önkéntes tűzoltó egyesület vehette át a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén az országos tűzoltósági főfelügyelőtől az önálló beavatkozására feljogosító igazolását szombaton. Ezzel öt olyan egyesület van a megye területén, amely teljesítette a szükséges feltételeket. Mostantól a Budaörsön és környékén élők is még nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Az ünnepélyes alkalomból a Budaörsi Infó interjút készített Bérczi László tűzoltó dandártábornokkal, országos tűzoltósági főfelügyelővel és Petró Tiborral, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökével.

A tűzvédelmi törvény tavalyi változása lehetővé tette, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is olthassanak tüzet és végezhessenek műszaki mentést az általuk vállalt területen. Az önálló beavatkozáshoz viszont több feltételt is kellett teljesíteniük, felkészültségüket rendszerbeállító gyakorlat során kellett bizonyítaniuk.

Ezeknek a szigorú szakmai feltételeknek a Budaörs Tűzoltó Egyesület megfelelt, a rendszerbeállító gyakorlatot teljesítette. Az egyesület 2014. július 1-jétől vállalta, hogy a riasztást követően éjjel-nappal tíz percen belül megkezdi a vonulást, ezáltal a városban lakó csaknem harmincezer ember élete vált biztonságosabbá.

 

Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a Budaörsi Infónak elmondta, hogy folyamatosan sikerült növelniük azoknak az egyesületeknek a számát, amelyek egyre jobban teljesítenek. 2010-ben 300 ilyen volt, most közel 500-an vannak olyanok, akik tűzoltói tevékenységet is végeznek, és egyesületi bejegyzésük van.

„A tűzoltó egyesületek négy kategóriába sorolhatjuk, az egyes a legjobb. Budaörs is ebbe a kategóriába tartozott, innen lépett most egyet feljebb. Ez egy minőségi változás, ami azt jelenti, hogy már önállóan is beavatkozhatnak, önállóan is felszámolhatnak egy káreseményt. Azonban ez adatszolgáltatással is jár. Ez azért fontos, mert innentől kezdve helyben van a segítség, ők egyrészt helyismerettel rendelkeznek és sokkal hamarabb eltudják kezdeni a beavatkozást.

A tűzoltói beavatkozások lényege az idő. Nem a tűz a nagy ellenségünk. Ha időben odaérünk a helyszínre, akkor egy gyertyalángot fújunk el, ha nem akkor leég egy sportcsarnok.”

 

ontenes_tuzoltosag_onallo_beavatozo_egyseg

Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő
Budaörs, 2014 július. 5.

 

 Az önkéntes tűzoltó egyesületek számának növekedése befolyásolhatja a hivatásos tűzoltók számát?

„Ez egy egymásra épülő rendszer volt eddig is. Az országban a hivatásosok mellett ott vannak az önkéntes tűzoltóságok, az önkormányzati és a létesítmények tűzoltóságai. Úgy gondolom, hogy ezek együttese tudja megoldani, hogy jól működjön az ország. Jelenleg 25-30 perces kiérkezésünk van az ország bármely területére. Ezt szorítjuk vissza a szakmailag elfogadott 10 percen belüli kiérkezésre.

Ez további hivatásos őrsök kialakításával nem megoldható, sem anyagilag és gazdaságilag sem. Nincs rá pénz, és nem éri meg egy-egy településnél, mert az infrastruktúra az ott élők létszáma nem indokolja, hogy hivatásos örs legyen.

Viszont nagyon fontos áldoznunk arra, hogy az ott lévő önkénteseket, a településért tenni akarókat támogassuk, és ha kell akkor ők azonnal eltudják kezdeni a beavatkozást, életet mentesenek egy műszaki mentésnél, vagy eloltsák azt a tüzet, ami esetleg tovább terjedve az avaron porig égethet egy egész házat.”

 

budaori_tuzoltosag_onnallo_beavatkozo_egyseg3

 

Mi a jellemző különbség az önkéntes és a hivatásos tűzoltók között?

„A képesítési követelményben van különbség, és hogy más törvények vonatkoznak az önkéntesekre, mint a hivatásosokra. Hivatásosnál 5 hónap a képesítési idő, az önkénteseknél pedig 40 óra. Azonban egyre több profi van az önkéntesek között is.”

 budaori_tuzoltosag_onnallo_beavatkozo_egyseg2

 

 

Petró Tibort a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét arról kérdeztük, hogy mit jelent számukra ez a minősítés?

„A Budaörsi Tűzoltó Egyesület 1889-től 1938-ig már átélt egy ilyen időszakot, amikor ő volt felelős a saját maga és a város tűzmentéséért. Ugyanezt sikerült elérnünk most 2014. július 1-jétől, hogy megkaptuk az önálló beavatkozó képességet, lehetőséget.

Nekünk ezzel a képességgel élni kell, hiszen azért tevékenykedünk, hogy a lakosok mentő tűzvédelme biztosított legyen az egyesületünk által első körben, hisz mi vagyunk legközelebb a lakosokhoz. Mi azért vagyunk, hogy a lakosok tűzbiztonsága nőjjön és biztonságban érezzék magukat. Erre tettük fel a szabadidőnket és a képességünket, hogy ezt mindenképp megoldjuk!

 

PEtro_tibor2

Az önálló működésre feljogosító igazolás átadása
Budaörs, 2014 július. 5.

 

Egy oklevelet kaptunk, ami arról szól, hogy 2014. július 1-jétől az egyesület köteles és képes önálló tevékenységet végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve ha hívják a tűzoltóságot akkor nálunk csörög a telefon és nekünk kell a feladatot végrehajtani annak érdekében, hogy a lakosok biztonságban tudják magukat. Korábban is működött ez a rendszer annyi különbséggel, hogy a hivatásos állomány is kivonult – most viszont, csak akkor vonul ki, ha akkora mértékű tűzeset van, hogy a mi erőink, eszközeink már nem alkalmasak a tűz oltására, műszaki mentésre.”

budaori_tuzoltosag_onnallo_beavatkozo_egyseg

Az önálló működésre feljogosító Oklevél
Budaörs, 2014 július. 5.

 

Mi a jellemző különbség a hivatásos és az önkéntes tűzoltók között?

„A mi működésünk sokkal kevesebbe kerül, körülbelül a tizedébe mint az állami tűzoltóságnak, hiszen nálunk a tagoknak fizetés nem jár. Az állandó állomány, aki itt dolgozik, önként vállalt feladatot végez, sokkal nagyobb lelkesedéssel, hiszen nem fizetésért dolgozik, hanem meggyőződésből. Ezáltal sokkal inkább igyekszik kiszolgálni azokat az igényeket, ami a lakosság részéről megjelennek.

A hivatásos állomány folyamatosan felülvizsgálja a mi képességeinket, ellenőrzi hogy a tűzoltóink megfelelő szakmai tudással rendelkeznek. Az eszközeink, technikai felszereltségünk ugyanolyan képességekkel kell, hogy bírjon mint a hivatásos, hiszen folyamatosan ugyanazok a jogszabályok mentén kell tevékenységet végezni és az ellenőrzés folyamatos.

Én jelenleg azt látom, hogy ezzel a jogkörnek a megadásával a tűzoltói létszám olyan mértékben tud fejlődni, amit az állam önmagától megfinanszírozni nem tudna.”

 

Gratulálunk a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek a minősítés megszerzéséhez, és köszönjük eddigi munkájukat is. 

 

budaori_onkentes_tuzoltosag

Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Budaörs, 2014. július 5.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.