Előítélet vagy érdektelenség? – Négyen vettek részt a BULÁKE nyílt napján Budaörsön

(Budaörs, 2014. június 19. – Budaörsi Infó) 2014. június 18-án nyílt napot tartott a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULÁKE). A látogatók száma 4 fő volt: egy három éves gyerek a nagynénivel és két fiatal.

 

Budaörsön a Patkó utcában nyílt napot tartott tegnap, június 18-án a BULÁKE. Az érdeklődők száma azonban sajnos nagyon csekély volt, pedig a program maga érdekesnek ígérkezett.

A látogatók kipróbálhatták, hogy hogyan élnek a látássérültek, az alig látók, a vakok, és hogy hogyan boldogulnak a hétköznapi életben.

Jenei András a BULÁKE alelnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy úgy rendezték be az irodájuk helységeit, mint ahogy az érzékenyítő programokon szokták, hogy a különböző érzékszervekre irányítsák rá a hangsúlyt. A program mindenki számára nyitott volt, viszont csak négy embert érdekelt az a különleges világ.

jenei_andras_budaors_bulake_2013

Jenei András

 

Véleményed szerint miért lenne fontos, hogy a látók ellátogassanak ezekre a programokra?

„Azért lenne fontos, hogy minél többen ellátogassanak az ilyen és ehhez hasonló programjainkra, hogy jobb képet kapjanak arról, hogy mi látássérültek nem különleges emberek vagyunk, nem sajnálatra méltók, hanem majdnem ugyanolyanok, mint a látók. Törekszünk arra, hogy ugyanúgy is tudjunk részt venni a társadalomban sok területen, mint bárki más.

Ahhoz viszont, hogy ez működjön, meg kell hogy ismerjenek minket. Erre a  legjobb módszer, hogy tapasztalatok alapján az információhiányt pótolják, és tájékozódjanak az emberek arról, hogy kik vagyunk, mit csinálunk, és hogy éljük a mindennapjainkat. A mai nyílt nap alkalmával bárkinek van lehetősége interaktívan kipróbálni, hogy milyen a mi életünk.”

 bulake_nyiltnap7

 

Hogyan lehet mindezt kipróbálni?

„Több állomásra osztottuk fel az irodánkat. Az első állomáson különböző vakon játszható játékokat próbálhattak ki az érdeklődők, a vak dominót, vak bűvöskockát, kirakójátékokat vagy a vaksakkot. Valamint olyan segédeszközöket, amiket a vakok használnak, például az aláíró keretet.

Ezután olyan beszélő eszközt használhattak, ami segít felismerni a színeket. Ez nagyon hasznos számunkra, például a mosásnál. Ennek az eszköznek a segítségével tudjuk eldönteni, hogy melyik ruhát mivel moshatjuk össze, hogy ne keveredjenek össze a színek. Különböző diktafonokat mutattunk még be, beszélő mérleget, beszélő vérnyomásmérőt, beszélő számítógépet.

A külső asztaloknál a Braille-írással, a konyharészben, pedig ízlelésüket és a szaglásukat próbálhatták ki a bevállalósabbak. Az udvaron, pedig a fehérbot használatát tesztelhették. Ezmellett megismerkedhettek az egyesület munkájával- amit a tagokért tesz-, valamint a szolgáltatásaival.”

 bulake_nyiltnap2

 

Ki szervezte a programot?

Selmeczi Ágnes keresett meg minket, hogy csináljunk egy nyílt napot és így találtuk ki, hogy legyen ez a sorozat. Még két ehhez hasonló nyílt napot tervezünk. Remélhetőleg, akkor már nagyobb létszámú érdeklődőkkel!”

 bulake_nyiltnap3

 

Mit gondolsz miért volt ilyen alacsony az érdeklődők száma?

„Az embereknek még mindig előítéletei vannak a fogyatékosokkal, a látássérültekkel szemben. Mi ezt próbáljuk legyőzni, szeretnénk, ha ez változna. Szerintem ez az előítélet lehet az oka annak, hogy ilyen kevesen látogattak el hozzánk a nyílt napon.”

 

Selmeczi Ágnes elmondta a Budaörsi Infónak, hogy a rendezvény a „Lakóközösségi programok megvalósítása a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesület közreműködésével” című pályázat a TÁMOP-5.5.4-13/1-2013-0013 azonosító számú projekt keretein belül valósult meg, amelynek a célja „a budaörsi lakótelepen közösségfejlesztő programok megvalósítsa”.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] Közhasznú Egyesülete (BULÁKE). Az eseményen négy fő vett részt, ezt láthatták megjelent cikkünkben olvasóink. A megjelent írás kapcsán néhány hozzászólás nehezményezi cikkünk tartalmát és címét […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.