Bíró Gyula: A budaörsi lakótelep folyamatosan megújul

(Budaörs, 2014. június 13. – Budaörsi Infó) Ha a Patkó utcánál, a buszvégállomás mögött járnak, már láthatják, hogy elkezdődtek a munkálatok, készül az új csatorna, ami nem csak a patkányoktól és szúnyogoktól fogja megóvni a lakótelepen élőket, hanem meggátolja azt is, hogy nagyobb esőzés esetén nagy mennyiségű hordalékos víz kerüljön az utcára. Bíró Gyulával, a lakótelep ezen részének önkormányzati képviselőjével a munkálatok helyszínén beszélgettünk erről, valamint más hasonló beruházásokról és tervekről.

 

A lakótelepen, ugyanúgy mint eddig, a következő hónapokban is folyamatos zajlik a munka annak az érdekében, hogy épüljön és szépüljön a környezet – tudtuk meg Bíró Gyulától. Három év után, most sikerült a költségvetésből pénzt elkülöníteni a Patkó utcai, autóbusz végállomás mögött lévő nyugati árok befedésére. Ennek a munkának az egyharmada már két évvel ezelőtt elkezdődött és most gyakorlatilag befejeződik a Napsugár sétány 1-3-ig. Ezzel egy régi adóssága teljesül a képviselő-testületnek a lakók felé.

 

patko_utca_felujitas

Bíró Gyulával a lakótelepi 8. sz. választókerület képviselőjével a helyszínre látogattunk, és megnéztük, hogy haladnak a munkálatok.

“Ennek az egész beruházásnak a nagysága 92 millió forint. Az új csatorna végig zárt lesz, tisztítónyílásokkal ellátva, és lesz mellette egy  tíz méteres zöld sáv, amit majd parkosítani lehet. Nagyon örülök, hogy ezt a beruházást sikerült ebben az évben a költségvetésbe berakni.”

 csatornazas_patko_utca2

Mikorra fejeződnek be a munkálatok?

“Reményeink szerint a munkálatok az idén nyáron teljesen befejeződnek. Körülbelül 1-1,5 hónap múlva lesz teljesen kész az új csatorna. Azonban előre is szeretnék elnézést kérni a lakóktól, mert ez a felújítás porral és zajjal fog járni, de utána úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb zöld terület, és egy sokkal nyugalmasabb környezet lesz.”

csatornazas_patko_utca

 

Milyen más felújítások folynak még a lakótelepen?

 

Útburkolat

“A 8-as választókörzetben a következő hét folyamán indul el a Szivárvány utca 1 és 3. tízemeletes épületek környékén a parkolók, illetve a közlekedő utak kopórétegének a cseréje. A tavalyi év folyamán a Szivárvány 5. körül ezek a munkálatok már megvalósultak.

Azt szeretném, hogy ha a későbbiek során – ha újra megválasztanak képviselőnek -, hogy ezt a munkát, amit elkezdünk, a szebb és élhetőbb lakótelepért tovább folytassuk, hisz a házak közötti utak, illetve járdák 10-15 éve nem voltak felújítva.”

 

 Járdák cseréje

“A 8-as választókerületen belül a régi kockajárdák, a 30 x 30-as betonlapból kirakott járdák cseréje is elkezdődött. A Patkó utca 11-17. előtti járdát már csinálják. Az alsó részen pedig már tavaly befejeződött a felújítás. A Szivárvány utca 6-8. előtt is tovább folytatódik, illetve a Patkó utcai parkban is.

Lesz a lakótelep másik felén egy másik nagy felújítás is, nevezetesen az Ifjúság utca, útburkolat és járda teljes felújítása. A tavalyi év folyamán az összes alépítmény, csatorna, cső kicserélésre került. Már a közbeszerzés is ki van rá írva, így lassan az is elkezdődik. A lakótelepen ezek a legnagyobb beruházások. Valamint meg kell említeni a Herman Ottó Iskola emeletráépítését és a Bleyer Jakab Iskola tornatermének felújítását, illetve külső a tornacsarnok építését. Úgy tűnik, hogy az Ifjúság utcai park kérdése is nyugvópontra jutott. Megegyezés született a lakókkal és az eredeti elképzelésekből csak a park fog megépülni.”

 

A magyarországi lakóépületekben, főleg panelházakban még mindig 150-200 ezer négyzetméternyi szórt azbeszt található, ez a budaörsi lakótelepi lakótelepi lakásokra is igaz? Ebben az ügyben tettek már, vagy szándékoznak lépéseket tenni?

“Most is van pályázat azbesztmentesítésre, de mi ebben kicsit előrébb járunk, mert a 2000-es évek elején a házakban megtörtént az azbesztmentesítés. A lakosoknak akkor még  csak önerőre sem volt szüksége, hisz az önkormányzat a teljes költségét átvállalta.”

 

buszmegallo_patko_utca

 

Hosszú távon milyen feladatok várnak még megoldásra a budaörsi lakótelepen?

 

Buszmegálló és a Közösségi Ház

“Két feladat vár még megoldásra, ami nagyobb lélegzetű beruházás lenne. Az egyik a buszvégállomás felújítása, amire tervek már készültek. Ezek ősz elején ismertetésre és véleményezésre is kerülnek majd. Ha minden igaz, akkor a jövő év folyamán ennek a megvalósítására is sor fog kerül.

Valamint a Közösségi Ház átépítését tervezzük. Egyenlőre ott tartunk hogy mindenkit meghallgatunk, aki ez ügyben érintett,  és nagyon remélem hogy a következő ciklusban, egy-két éven belül a felújítás be is fejeződik.”

 

A mostohagyermek

“A legmostohább gyermek, ha szabad így nevezni, a felújítások tekintetében az Árpád Utcai Kisegítő Iskola, ami nagyon rossz állapotban van.  A tervek megvannak, hogy miként kellene felújítani, csak az  akarat és pénz kellene még hozzá. Én remélem hogy a mostani képviselő-testület, ha nem is ez, mert már csak 3-4 hónapja van hátra, de a következőnek remélem, hogy ez lesz az első dolga.”

 

A felújítások folyamatosan zajlanak a lakótelepen. A lakótelepen élők olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy itt nem csak beszélnek a feladatokról a képviselők, hanem meg is oldják azokat. A továbbiakban is folyamatosan beszámolunk majd a munkálatokról.

Ha bármilyen észrevétele lenne a lakótelep megújulásával kapcsolatban, keressen minket bizalommal, továbbítjuk észrevételeiket a területi képviselőknek.

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] zajlanak Budaörsön. Legutóbb a Patkó utcai lakótelepnél zajló csatorna felújításról olvashattak portálunkon. Hétfőtől az Aradi utca esővíz és a csatorna elvezetésének a felújítása, és […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.