Budaörsi tehetségkutató – Hankó Anita és a textilszobrászat

(Budaörs, 2014. június 13. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó tehetségkutató körútjának első állomása egy fiatal budaörsi lányhoz vezetett, aki úgy döntött, hogy nem elégszik meg a szürke hétköznapokkal, hanem kreatív alkotással teszi teljesebbé az életét. Az ő választása a textilszobrászat volt, amit bárki elsajátíthat kézügyességtől függetlenül.

Hankó Anita egy építéskémiai segédanyagokat gyártó és forgalmazó cégnél dolgozik asszisztensként. A textilszobrászat ettől igencsak messze áll, azonban a boldogságához pedig nagyon közel. A hölgy nagyon kreatív, kilenc évig kerámiázással is foglalkozott. Most ennek a technikának az elsajátításában találta meg azt a feltöltődést, ami egy hosszú munkahét után új erővel töltheti fel az embert.

Pár éve éreztem úgy, hogy ismét kellene találnom valamilyen kreatív tevékenységet, mert nagyon hiányzott az alkotás öröme. A textilszobrászat teljesen leköt, amíg csinálom, nem kell semmi mással foglalkoznom, csak azzal, ami a kezeim között alakul.”

 kepes_oldal_hanko3

De mi is az a Paverpol?

A Paverpol egy gyorsan száradó univerzális ragasztó és keményítő anyag, melyet 1998-ban fejlesztett ki holland művészek egy csoportja, és 2011 óta hazánkban is elérhető. Egyes műanyagoktól eltekintve mindent ragaszt, a textíliákat pedig formatartóvá keményíti, lehetővé téve, hogy felhasználásával szobrokat, kisplasztikákat, egyéb dísztárgyakat készítsünk. Műfajában egyedülálló módon elnyerte az AP-ACMI (Approved Product, Art & Creative Materials Institute) pecsétet, ami tanúsítja, hogy a terméket egészségkárosodás nélkül használhatják akár már a 6 év alatti gyermekek is.  Ezt a technikát felhasználva hozza létre Anita alkotásait.

 hanko_anita3

„2012-ben láttam először, hogy létezik ilyen, hogy Paverpol, és hogy ezzel milyen csodákat lehet művelni. Annyira megtetszett, hogy elvégeztem egy oktatói tanfolyamot is, és azóta aktívan űzöm itthon majd minden nap, és szeretném tanítani is.  

Ez a munkám mellett ugyan csak hobbi, de nagyon fontos hobbi, mert nem azt mondom, hogy minden szabad percemet ez teszi ki, de amikor nem ezt csinálom, akkor is azon jár az agyam, hogy milyen legyen a következő művem.

Ha elmegyek a boltba, akkor most már nem azt nézem, hogy kenyér meg tej, hanem azt, hogy mit mihez lehetne felhasználni. Most szívem szerint az időm 100%-ában ezzel foglalkoznék, de persze azért ott van még a család és a munka is.”

 kepes_oldal_hanko2

A Paverpol egy igen egyszerű technika. Az a jó benne, hogy ha lerakunk egy felületre egy keményítőbe mártott textíliát és hagyjuk megszáradni, akkor egy kis festéssel már meseszép képeket tudunk létrehozni.  

 hanko_anita

„Elképesztő sikerélményt ad az embernek, ha egy rosszul sikerült vagy nehéz, pörgős hét után, csalódás vagy csak egy szürke hétköznap után leül, elkészít egy képet, kiteszi a falra, és ha ránéz, akkor tudja, hogy azt a szépet ő készítette. Mindenkinek csak ajánlani tudom.”

Tartsanak velünk jövő hónapban is tehetségkutató körutunkon, vagy írjanak nekünk (budaorsiinfo@gmail.com), ha van az ismerőseik között olyan fiatal tehetség, aki érdemes lenne a bemutatásra.

hanko_anita2

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.