A Senki földje Budaörsön – Problémák a Hársfa és a Mező utcában

(Budaörs – 2014. március 27., Budaörsi Infó) Szerkesztőségünkbe több lakossági megkeresés érkezett, hogy Budaörsön a Hársfa és a Mező utcában megnövekedett forgalom miatt felmerült panaszok miatt karoljuk fel mi is ezt az ügyet, és együttes erővel keressünk rá megoldást. A Budaörsi Infó helyett ad minden budaörsi közérdekű megkeresésnek, ami a budaörsiek érdekeit szolgálja és javíthat az életminőségen.

 

Leipán Tibor, a körzet független önkormányzati képviselője állt az ügy élére, és a helyiekkel karöltve, egy lakossági fórum keretén belül, már kidolgoztak egy megoldási tervet is. A város képviselő-testülete elé áprilisban tervezik ezt beterjeszteni.

Szerkesztőségünk munkatársai kimentek a helyszínre és megvizsgáltuk a beérkezett panaszokat. A probléma gyökere a helyiek elmondása szerint, hogy amióta megépült az 1-es Számú Általános Iskola, valamint az uszoda és sportcsarnok, azóta a megnövekedett forgalom nem csupán a nyugalmukat zavarja az ott élőknek, hanem az arra járó iskolások testi épségét is.

 seres_veronika

 

Seres Veronika, Hársfa utcai lakos a helyszínen a Budaörsi Infónak elmondta, hogy egyértelmű volt, hogy forgalomnövekedés fog bekövetkezni, azonban most jött el az ideje, hogy erre a problémára mielőbb megoldást is találjanak.

„A fejlesztések mindenképpen jók a városnak, viszont az itt lakóknak az életét megnehezíti. Sokaknak nincs lehetőségük az udvarban parkolni, ezért szeretnének a házuk előtt parkolni. Jelenleg erre nincs lehetőségük. A reggeli, illetve a délutáni órákban olyan mértékű a forgalom, hogy komoly balesetveszélynek is kivannak téve az itteni lakosok, gyalogosok. A nyugalmat is zavarja, de érhető, mert meg kell valahogy közelíteni a két intézményt. Valahogy meg kellene oldani ezt a problémát. Erre egy nagyon jó lehetőség lenne, ha a Hársfa utca forgalmát átterelnék a nemrég megépült szervizútra, amit viszont nagyon kevesen használnak. Valószínűleg lehetne erre több megoldást is találni. Nyilván én azt tudom felvázolni, ami számunkra a legkedvezőbb lenne. Mégpedig az, hogy ha ezt az utcát, a Hársfa utcát, zsákutcának minősítenék vissza, ezáltal a forgalma átterelődne erre a bizonyos szerviz útra. A lakók meg tudnák közelíteni az ingatlanjaikat, viszont lényegesen csökkenne a forgalom, és biztonságosabb lenne a környék.”

 cseh_janosi

 

Dr. Cseh János Mező utcai lakos azt nehezményezte, hogy az utcában 1986-óta nem végeztek útfelújítást, hisz ez a „senki földje” elmondása szerint.

„Az út állapota nagyon rossz, 1986-ban felvonulási útként létesült, azóta már majdnem 30 év eltelt, és nem javult az út állapota. Jelentős repedések és felpúposodások vannak rajta. Mivel ez egy garázssor, ezért a kihajtásnál nagyon kell vigyázni. Sok gyerek jár erre haza az iskola után is, és az ő épségük is veszélyben van a nagy forgalom miatt. A kialakult helyzetet nehezíti az, hogy ennek az utcának a tulajdonviszonya sem rendezett. Egy része a lakásszövetkezet tulajdonában van, a másik pedig az önkormányzaté, és sajnos a „közös lónak turos a háta” elvén, nincs is igazi gazdája. Ezért is maradtunk ki mindenből tulajdonképpen, mindenfajta felújításból. Sajnos nincs más megoldás, mint, hogy új utat kellene építeni, és az alatta lévő csatornát is el kellene készíteni, mert a víz elvezetése sem megoldott.” 

 

leipan

Leipán Tibor független önkormányzati képviselő is kijött velünk a helyszínre, és azalatt, amíg megmutatta az érintett utcát, körülbelül fél percenként személyautók haladtak el mellettünk a kihelyezett tiltó tábla ellenére, a megengedett sebesség túllépéséről nem is beszélve.

A helyi önkormányzati képviselő elmondta nekünk, hogy: „Az itt élő lakosok jelentős része fordult hozzám a „neve sincs” utcával kapcsolatban, hiszen az egyik fele az utcának Mező, a másik pedig Hársfa, így én a középső részt a rajta elhelyezkedő kövekre való tekintettel Mezőkövesnek hívnám.

A Mező utcában probléma az, hogy itt komoly átmenő forgalom van, illetve egy kihelyezett célforgalom tábla, egy korlátozó intézkedés, viszont ezt nem veszik figyelembe, és próbálják lerövidíteni a távolságokat és nem éppen a lakók örömére.

Itt a megoldás az lenne, az elképzelések szerint, – a lakókkal már történt ezzel kapcsolatban egyeztetés –, hogy ezt az utcát középen lezárnánk, vagyis kapnánk két zsákutcát, ami azt eredményezné, hogy az ittlakók tudnák használni a két utcaszakaszt mind a két oldalról. A garázsokba be tudnának állni, de a forgalom megszünne.

A Hársfa utca, mielőtt megépült volna a sportcsarnok az uszodával, egy nyugodt környék volt a zsákutcával, és a kanyarig tartott az utca. Azóta viszont, megnövekedett a forgalom.

Sok lakossági megkeresés volt, hogy tegyünk valamit, hogy ennek az utcának a nyugalma ismét a helyére kerüljön.

Egy lakossági fórum keretén belül a helyi lakossággal tartottunk egyeztetést. Ennek az volt a lényege, hogy ettől az utcától kezdve sétáló utcában gondolkoznánk, egészen az 1-es Számú Általános Iskoláig. A behajtást pedig, csak az itt lakóknak engedélyeznénk, illetve a tömegközlekedésnek, a 288-as és a 289-es buszoknak.

Így kialakulna egy szép, kulturált és biztonságos sétáló utca bicikliúttal kombinálva, és a másik oldalon a kialakított szervizút is ki lenne használva. Annak jelenleg nagyon gyér a forgalma, és indokolatlan, hogy miért nem oda terelik át a forgalmat, miért itt a Hársfa utcában történik meg a forgalom nagyobbik részének a lebonyolítása. Ez abszolút nem logikus és nem helyes.

Ez lakóövezet, a másik oldal nem az, és ott az autópálya mellett kényelmesen lehetne közlekedni, belátható útszakaszok vannak, tehát mindenképpen át kellene terelni oda a forgalmat. Ebben gondolkodom, ezen dolgozom.

Április hónapban a testület elé szeretném terjeszteni ezt, előterjesztés formájában. Nagyon bízom benne, hogy a képviselőtársaim felnőnek a feladathoz, megértik, hogy mi ennek az egésznek a lényege és egyet fognak vele érteni, és megszavazzák.

Én képviselőként mindig az előterjesztés tárgyát nézem, és nem az előterjesztő személyét. Hogy jó-e a városnak, vagy nem jó. Ha szakmai szempontból arra jutok, hogy jó, akkor én úgy gondolom, hogy kötelessége egy képviselőnek azt megszavazni, hogy egy olyan testületi döntésnek kell megszületnie, ami a város, és az érintettek érdekeit szolgálja.”

 

A „senki földjével” kapcsolatos fejleményeket nyomon követjük, és beszámolunk róla hírportálunkon és a Budaörsi Infó nyomtatott változatában.

Amennyiben véleménye lenne az ügyről vagy hasonló problémával találkozna Budaörsön, írjon vagy hívjon minket bizalommal.

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.