Ferenc pápa: a középszerű püspök nem tesz jót az egyháznak

Az egyház tagjainak magatartásáról beszélt Ferenc pápa a szerdai általános audiencián, szinte egy időben azzal, hogy a Vatikánban bejelentették, a pápa jóváhagyta a limburgi püspök lemondását. Az általános kihallgatáson az egyházfő a papok és püspökök helyes és helytelen szolgálatvégzése között tett különbséget.

 

Hangoztatta, hogy az a püspök, aki nem imádkozik naponta, nem mutat be szentmisét, nem gyón, az “középszerűvé válik és nem tesz jót az egyháznak”. Ferenc pápa arra kérte a szavait a római Szent Péter téren hallgató 60 ezres tömeget, segítsen a püspököknek és papoknak, hogy Istent mindennap meghallgassák.

Ferenc pápa kijelentette, nem úgy lesz valakiből pap, hogy “jegyet vált rá”. Elhivatottságról van szó és ha egy püspök közösséget vezet, ez azt jelenti, hogy “tekintélyét a közösség szolgálatába állítja. (…) Az a püspök, aki nem a közösséget szolgálja, nem tesz jót” – jelentette ki.

Az egyházfő szavai megelőzték a Vatikán szerdai bejelentését, miszerint a pápa elfogadta Franz-Peter Tebartz-van Elst limburgi püspök lemondását, aki túlzott kiadásai miatt a német médiában kiérdemelte a luxuspüspök címet.
A szegény egyházat a szegényekért jelmondatot sokszor ismétlő Ferenc pápa megválasztása óta folyamatosan beszél a szerinte az egyház tagjai által követendő magatartásról. Tavaly nyáron a Rómában tanuló szeminaristákkal és novíciákkal találkozva azt mondta, fáj a szíve, amikor egy papot vagy apácát a legújabb típusú autó volánjánál ülve lát.

A szerdai audiencián az olasz fegyveres erők 1100 katonája is részt vett, aki az elkövetkezendő hónapokban Libanonban az ott szolgáló nemzetközi békemisszióhoz (Unifil) csatlakozik. Indulás előtt találkoztak a pápával.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.