Továbbra is készíthető hagyományos recept szerint a román miccs

Fellélegezhetnek a román élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók, miután az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta, hogy a Romániában miccsként ismert, darált húsból készített tradicionális terméket továbbra is lehet készíteni hagyományos recept szerint.

 

A román média keddi jelentése szerint az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága (SCFCAH) elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is lehet használni szódabikarbónát és a kármint.

Korábban úgy nézett ki, hogy Brüsszel nem tesz kivételt a románok kedvéért, ezért Romániában valóságos “csórékolbászpánik” tört ki. A miccs a román konyha darált marha- és  birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegessége.

Romániában meglehetősen népszerűek a piknikezések, ebből az alkalomból a románok zöme a flekken mellett általában miccset süt. A húsféle már előre ledarált, kolbász alakúra gömbölyített, fagyasztott formában is kapható, és a vendéglők étlapjáról sem hiányzik általában a roston sült ínyencség.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság agrárbiztosa – aki román állampolgár – elégedettséggel vette tudomásul, hogy sikerült rendezni ezt a kérdést, és kiemelte: a döntés azért fontos, mert így Románia továbbra is exportálhatja a hagyományos recept szerint készített csórékolbászt.

Ellenkező esetben Románia már nem szállíthatott volna külföldre szódabikarbónát és kármint tartalmazó darált húst. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély nem vonatkozik más termékekre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.