Megalakult a Budaörsi Települési Agrár Bizottság

(Budaörs, 2014. március 11. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Települési Agrár Bizottságot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hívta életre, tekintettel arra, hogy Budaörsön több mint 250 őstermelő van. Február 26.-án tartották alakuló gyűlésüket, ahol Kisberk Balázst választották meg elnökükké, és egy hét fős elnökséget állítottak fel. A Bizottság a továbbiakban folyamatosan tájékoztatja majd a helyi gazdákat személyesen, és a Budaörsi Infó Online felületén is az őket érintő ügyekben.

 

Szerkesztőségünk vendége a napokban a Budaörsi Települési Agrár Bizottság elnöke Kisberk Balázs volt, akit a Bizottságról és a jövőbeli terveikről kérdeztük.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fő elképzelése, hogy az ország minden egyes településén – legyen az nagyváros vagy kis település –, működjön települési Agrárgazdasági Bizottság.

Ezzel a fő cél a többszintű érdekképviselet. Az Agrárgazdasági Kamara arra törekszik, hogy jöjjenek létre az országos központok, megyeközpontok. Így a gazdák megfelelő érdekképviseletre tesznek szert. Olyan érdekközösség alakulhat ki, ahol az új törvényekről, az új kormányrendeletekről tájékozódhatnak, informálódhatnak a gazdák.”

A legutolsó két nagy esemény, ami az agráriumot érinti a földtörvény és a földbizottság kérdése volt. Bár egyiknél sem alakultak még meg ezek a települési agrárgazdasági bizottságok, de a gazdák javaslatait, elképzeléseit a törvényalkotó figyelembe vette. Így megfelelően tudták érvényesíteni érdekeiket, ám ez egy kicsit nehézkes folyamat volt, hiszen akkor még nem volt meg a többszintű rendszer. A megalakulással, viszont könnyebben és gördülékenyebben tud majd működni az érdekképviselet is – fejtette ki az új budaörsi elnök.

 

 

Kik csatlakozhatnak a Budaörsi Települési Agrár Bizottsághoz?

 

„Mi egy szakmai szervezet kívánunk lenni, ami azt jelenti, hogy hozzánk csak olyan őstermelő, vagy gazdálkodó csatlakozhat, akinek meg van a kamarai tagsága. Viszont senkit nem szeretnénk kizárni, legalábbis itt Budaörsön, ami azt jelenti, hogy minden egyes civil szervezettel, minden egyes lokálpatrióta szervezettel együtt kívánunk működni.

Az alakuló közgyűlésünk február 26-án volt, ahová eljött a Budaörsi Kertbarátok Egyesületének elnöke Baráthné Bátai Beatrix, akivel néhány mondat után kiderült, hogy vannak olyan pontok, ahol közösek az érdekeink, ugyanabban az irányban tudunk menetelni.”

 

 

Milyen előnyei vannak a csatlakozásnak, és hogyan lehet jelentkezni?

 

„Az előnye az, hogy mindenről azonnal kapnak információt a gazdák, és megfelelő érdekképviseletük működhet. Emellett a kamara működésébe azonnal bele tudnak szólni a tagok. Ha helyben van bármilyen probléma, akkor van egy olyan érdekérvényesítő szerv, ahová azonnal lehet fordulni, és a gazdák közötti jó kommunikációt tudjuk vele biztosítani.

Budaörsön a kistermelők vannak nagyobb számban, számukra probléma, hogy nincs budaörsi piac ezért célunk, hogy a térségi közintézményekbe tudjanak beszállítani, hogy ne kelljen a CBA előtt értékesíteni, mi erre is keressük a megoldást.”

Nemzeti-agrárgazdasági-kamara

 

Már elindult az érdemi munka a Budaörsi Települési Agrár Bizottságban. Még öt hely van szabadon az elnökségben, és azt szeretnék a bizottság tagjai, hogy ha minden ágazat tudná magát képviseltetni benne. Például borászok, növénytermesztők, kiskertesek és állattartók is. Ha a különböző ágazatok képviselői valóban össze tudnának fogni, akkor együttes erővel eredményesebbek lehetnének.

 

 

A közeljövőben milyen változásokra számíthatunk a Bizottságnak köszönhetően?

 

„Először is szeretnénk bevezetni és hagyománnyá tenni Budaörsön olyan programokat, amelyek eddig nem voltak, például a Gazda napokat. Ennek keretében a különböző őstermelők, gazdák be tudnának mutatkozni.

Hasonló rendezvényt képzelünk el, mint amilyen Budaörs Fesztivál.

Helyszínét tekintve a lakótelepre képzeljük el, szándékosan, hiszen a lakótelepen élők nem találkoznak azokkal az őshonos magyar állatokkal, amelyek vannak az országban.

Mindezek mellett teljesen más egy bevásárló központban látni egy disznót becsomagolva, feldolgozva, mintha élőben mellettünk röfögne.

Ez egy egynapos rendezvény lenne.  Ezeknek a programoknak a megszervezését szeptemberre tervezzük. Pest megyéből hozunk egy szakembert, aki megmutatja többek között majd a helyieknek, hogy hogyan dolgozzák fel a sertést.

Továbbá a budaörsi általános iskolások számára egy rajzpályázatot kívánunk elindítani, melyben két téma közül lehet majd választani és a bizottság részére benyújtani az elkészült műveket. Érdemes lesz rajzolni, hiszen sokféle és értékes nyeremények várhatóak.

Ezért már most kérek mindenkit, hogy figyelje, hogy mikor indul a rajzpályázat.”

 

A Budaörsi Települési Agrár Bizottságba bárki jelentkezhet, aki Budaörsön gazdálkodik és őstermelő, akkor is, ha nincs kamarai tagsága.

Jelentkezni a követező telefonszámon, illetve e-mail címen lehet: 06/30-874-3781, balazs.kisberk@gmail.com

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.