Megtalálták Roger Mortimer legkisebb lányának földi maradványait

Brit régészek úgy vélik, hogy megtalálták az Angliát három éven át uraló Roger Mortimer legkisebb lányának, a 667 éve eltemetett Blanchnak a földi maradványait – adta hírül szerdán a BBC.

Mortimer volt az a főúr, akinek a vezetésével letaszították trónjáról II. Edward királyt 1327-ben, hogy helyét a még kiskorú III. Edward foglalja el. Idő előtti trónra segítőjét végül III. Edward 1330-ban kivégeztette.

Roger Mortimernek Joan nevű feleségétől 11 gyermeke született, Blanch volt az utolsó. 1321-ben jött világra és 1347-ben halt meg. Földi maradványaira a Herefordshire-ben lévő Much Marcle település Szent Bertalan templomának sírboltjában bukkantak rá az épület felújítása és az ahhoz társult ásatás közben. Maga a sírbolt is felfedezés volt, mert nem tudtak róla. Találtak benne egy szobrot is, amely Blancht ábrázolja és a szakértők szerint megdöbbentően gyönyörű.

Blancht ólomkoporsóba temették, amely az idők során erősen deformálódott és sok helyen apró lyukak keletkeztek benne. A koporsót a régészek nem nyitották fel, nehogy kárt tegyenek benne és igazodnak az anglikán egyház elvéhez, miszerint emberek földi maradványait a lehető legkevésbé szabad megbolygatni.

A vizsgálatokat endoszkóppal végezték el és megbizonyosodtak róla, hogy a koporsó nem üres, bár 667 év elteltével nem sok maradványt rejt.
(http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-hereford-worcester-25932288)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.