Az érdekközösség fontos témája volt a magyar-lengyel csúcstalálkozónak

Az európai uniós és a szabadon választható tagállami energiapolitikáról, Magyarország és Lengyelország érdekközösségéről, a kereskedelmi kapcsolatok és az infrastruktúra fejlesztéséről, valamint az ukrajnai helyzetről tárgyalt szerdán Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnök és lengyel kollégája, Donald Tusk.

 

Orbán Viktor szerint Európa jövendő energiapolitikájának kulcskérdése, hogy képes lesz-e az iparosítandó európai gazdaságot versenyképes áron ellátni energiával. Donald Tuskkal folytatott megbeszélése után a magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatón elmondta, lengyel partnerével egyetértettek abban, hogy a gazdaság számára elérhető energia árát olcsóbbá kell tenni, és az erőfeszítéseiket arra kell fordítani, hogy az ehhez szükséges eszközöket Európa is megtalálja.

A miniszterelnök közölte, a magyar emberek számára a rezsicsökkentés az egyik legfontosabb kérdés, dacára annak, hogy az ezzel kapcsolatos ellenérzéseknek nyíltan hangot ad az Európai Bizottság. Hangsúlyozta, Brüsszellel szemben is megvédik a rezsicsökkentés politikáját.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, a találkozón is megerősítették, hogy a nukleáris energiát “tiszta energiának” tekintik, és azt gondolják, minden tagállamnak joga van kellő súllyal azt is szerepeltetnie az energiarendszerében.

Megerősítette, hogy a leghatározottabban kiállnak a magyar álláspont mellett, és az energia árának állami szabályozási eszközeiről, a rezsicsökkentésről nem mondanak le azért, mert “egyszer majd valamikor talán lesz Európában egy olyan egységes energiapiac, ami talán egyszer majd magával hozza az árak csökkenését”.

Kitért arra: növelni szeretnék a két ország kereskedelmi forgalmát, a két ország export-import finanszírozással foglalkozó bankjainak vezetőit arra kérik, hogy a megállapodás közelébe jutott tárgyalásaikat 200-300 millió eurónyi hitelkeretről, minél hamarabb sikeresen zárják le.

Orbán Viktor elmondta, tavasszal újranyitják a 2009-ben bezárt krakkói főkonzulátust. Létkérdésnek nevezte az észak-déli összeköttetési rendszerek létrehozását, legyen szó közlekedésről vagy energiáról. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország Szlovákiával építi a gázvezetéket, amelyet szeretnének minél hamarabb összekötni a lengyel gázvezetékrendszerrel is.

Orbán Viktor megköszönte Donald Tusknak azt a támogatást, amelyet a magyar ügyeknek mindig megadott a lengyel politikus.

A lengyel kormányfő azt mondta: minden országnak joga van ahhoz, hogy maga válassza meg az általa követett energiapolitikát. Úgy nyilatkozott: el kell érni, hogy az energia sose képezhesse politikai nyomásgyakorlás tárgyát.

Hangsúlyozta, hogy a magyar-lengyel kapcsolatokban gyakorlatilag nincsenek problémák, a két ország között érdekközösség van, és jól együttműködnek a visegrádi csoportban, valamint az EU-ban is. Hozzátette: az unióban számíthat egymásra a két ország, nagyon lojálisak egymáshoz.

Ukrajnáról szólva Donald Tusk kiemelte: el kell kerülni a drámai forgatókönyvet, egész Európa és elsősorban a közép-európai régió érdeke, hogy stabilizálódjon a helyzet, és a felek jogainak tiszteletben tartásával politikai megegyezés szülessen. Európa és a nemzetközi pénzügyi szervezetek csak ebben az esetben segíthetnek az országnak. Ukrajnában fel kell hagyni az erőszakkal, ez a hatalom felelőssége, de “bizonyos ellenzéki köröknek” is tartózkodniuk kell a radikális fellépéstől – mondta.

Orbán Viktor azt mondta, az Ukrajnában történtek, “közvetlen hatással vannak a mi életünkre”. Úgy fogalmazott: “a káosz és az anarchia veszélye itt van a magyar államhatárnál”, megemlítve, hogy a szomszédos államban magyarok is élnek.

A magyar kormányfő szerint a dolgok komolyra fordultak, ezért kezdeményezéseket kell tenni. Mint mondta, örül annak, hogy a lengyel miniszterelnök a kezdeményezések élére állt.

A magyar-lengyel kormányfői megbeszélések után Orbán Viktor lengyel kollégája, Donald Tusk társaságában ünnepi díszelőadáson vett részt a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Az esemény előtt tartott beszédében a magyar miniszterelnök arról szólt, hogy a jövőben a közép-európai régió lehet a kontinens gazdasági és kulturális megújulásának egyik motorja. Emlékeztetett arra, hogy a magyar és a lengyel népet hosszú, évszázadok óta tartó kötelék fűzi össze.

Donald Tusk köszöntőjében hangsúlyozta: a magyarok és a lengyelek tudják, mit jelent, hogy szabadok, ezért el kell vinniük a reményt azoknak a népeknek, amelyek ezt még nem érték el.

A lengyel vendéget Kövér László házelnök is fogadta. Az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása szerint a házelnök a megbeszélésen azt mondta, hogy a lengyel és a magyar nemzetnek komoly tartalékai vannak az európai nemzetek közösségének erkölcsi megújulásához, és ezt a tőkét együtt sokkal jobban tudják érvényesíteni. A találkozón Donald Tusk kiemelte, egyre fontosabb a nemzeti parlamentek szerepe a politikai konfliktusok megoldásában.

A nap folyamán két megállapodást is aláírtak. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter kézjegyével látta el a kormányközi titokvédelmi megállapodást, míg Martonyi János külügyminiszter és Piotr Serafin lengyel EU-ügyi államtitkár a két külügyminisztérium közötti civil együttműködési programról szóló szándéknyilatkozatot írta alá.

Este találkoznak a visegrádi országok miniszterelnökei is, Orbán Viktorhoz és Donald Tuskhoz munkavacsora keretében csatlakozik Robert Fico szlovák és – a hivatali esküjét délelőtt letevő – Bohuslav Sobotka cseh kormányfő. A megbeszélés témája az ukrajnai helyzet lesz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.