Rogán Antal: túlzó Randolph L. Braham reakciója

Túlzónak nevezte Randolph L. Braham reakcióját Rogán Antal az ATV Szabad szemmel című műsorában; a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta: tiszteletben tartja a holokausztkutató véleményét.

 

Randolph L. Braham vasárnap nyílt levélben jelentette be, hogy a neve eltávolítását kéri a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról, valamint jelezte, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is visszaküldi. Az MTI-hez is eljuttatott levelében azt írta: a poharában az utolsó cseppet az a kormányzati döntés jelentette, hogy nemzeti emlékművet állítanak a német megszállásnak.

Rogán Antal szerint nagyon erős csúsztatás és ferdítés, hogy a német megszállásnak állítanak emléket, és úgy vélte, Randolp L. Brahamet félrevezették.

Hasonlata szerint ez olyan, mintha a magyar útlevelében levő amerikai vízumot áthajítaná az amerikai nagykövetség kerítésén azzal a felkiáltással, hogy tömeges emberi jogi jogsértéseket követtek el az elmúlt 2-3 évben azzal, hogy több 10 ezer embert hallgattak le, beleértve a német kancellárt is.     Hozzátette: ha ezt tenné, mindenki túlzásnak minősítené a tettét.

Az viszont legalább megtörtént – fűzte hozzá a politikus, ellentétbe állítva a szobor ügyét, amely esetében “semmi olyan nem történt, amivel bárki relativizálná a történelmet”.

Leszögezte: az emlékmű az áldozatoknak állít emléket, beleértve a több százezer elhurcolt és meggyilkolt zsidót  és azt a közel 10 ezer polgári áldozatot is, akik nem zsidó származásuk miatt kerültek a német hatóságok kezére. Hozzáfűzte: 1944 március 19. történelmi pillanat volt, amikor megszűnt Magyarország szuverenitása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.