Kiemelt jelentőségű ügy a német megszállás emlékműve

Melocco Miklós és Benedek György szobrászművész is támogatta szakvéleményben a német megszállás fővárosi emlékművének koncepciótervét. A Budapest Galéria szintén egyetért az emlékműállítással – közölte a Kormányzati Információs Központ kedden.

 

A Miniszterelnökség még a múlt év utolsó napján – amikor megjelent a német megszállás emlékművének felállításáról szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben – a közbeszerzési értékhatárt meg nem haladó értékű vállalkozási és felhasználási szerződést kötött az alkotás műleírásának, koncepciójának és látványtervének elkészítésére 2014. január 3-i teljesítési határidővel – írta közleményében a Kormányzati Információs Központ.

Tájékoztatásuk szerint az elkészült koncepciótervet Melocco Miklós és Benedek György szobrászművész szakvéleményben támogatta. Álláspontjuk szerint – idézték a szobrászokat – az egyedülálló, “páratlan kvalitásos, kifejező és szuggesztív, környezetébe jól illeszkedő” koncepcióterv alkalmas arra, hogy az alapján a kitűzött határidőre, március 19-ig a megjelölt területen elkészülhessen az alkotás. Ezen felül a Budapest Galéria is egyetért az emlékmű “ily módon történő” megépítésével – tette hozzá az információs központ.

A szakvéleményben rögzítettek alapján, és figyelembe véve, hogy “egyedül az emlékmű koncepció- és látványtervét elkészítő ajánlattevő alkalmas arra, hogy a beruházást a megjelölt határidőn belül kivitelezze”, a Miniszterelnökség a koncepciótervet elkészítő szobrászt kérte fel rendkívüli sürgősségre alapozott közbeszerzési eljárásban ajánlattételre – közölték, megerősítve, hogy a Miniszterelnökség kizárólag Párkányi Raab Péter szobrászművészt hívta fel ajánlattételre, amire a közbeszerzési törvény adott lehetőséget.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás alapján Párkányi Raab Péterrel és a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel mint konzorciummal kötöttek vállalkozási szerződést – írták.

A költségekről úgy tájékoztattak, hogy a közbeszerzési eljárás becsült értéke nettó 250 millió forint volt, a rendelkezésre álló fedezet bruttó 317,5 millió forint, az ajánlati ár pedig 211,6 millió forint plusz áfa volt.

Közleményüket azzal zárták, hogy az emlékmű felállításához az V. kerületi önkormányzatnak közgyűlési határozattal kell hozzájárulnia, e döntés pedig várhatóan hamarosan megszületik.

A Kormányzati Információs Központ kedden már kiadott egy kommünikét a témában, hangsúlyozva: “eljött az ideje annak, hogy minden áldozatnak emlékművet állítsunk”. Kérték azt is, hogy senki ne csináljon politikai kérdést a megemlékezésből.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára felállítandó alkotás Budapesten, a belvárosi Szabadság téren lesz. Az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Az MSZP, az Együtt-PM és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kifogásolta az emlékmű felállításáról szóló kormányzati döntést. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija keddi tájékoztatóján kérdésre válaszolva szintén azt mondta, nem támogatják az emlékmű felállítását, mert problematikus, ha azt az üzenetet közvetíti, hogy a magyar államnak nem volt felelőssége 1944 után.

A Jobbik egyetért az emlékműállítással, ugyanakkor áthelyeztetné a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, a náci megszállás minden áldozatának emléket állít majd az alkotás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.