Habkönnyű húsgombócok

Gondolom a kedves olvasók is épphogy kiheverték az ünnepeket kísérő nagy lakomákat, és vágynak valami könnyű, különleges ételre. Nos, a következő recept éppen ilyen. Kicsit munkaigényes, de elhihetik, megéri a fáradozást! (A recept a Budaörsi Infó 2014. januári számában jelent meg.)

 

Hozzávalók 4 személyre:
A gombóchoz:
– 50 dkg (pulyka) darálthús
– 2 tojás
– 3 pászka (macesz) lap nagyon apróra törve vagy 6 evőkanál pászkadara
– 4 evőkanál liba v. kacsazsír
– 1 mokkáskanálnyi bors
– 1 teáskanálnyi só
– késhegynyi őrölt kömény
– 3 gerezd fokhagyma lereszelve
– 1 kanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld
– késhegynyi őrölt gyömbér

 

A szószhoz:
– 1 nagy fej hagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 TV paprika
– 2 paradicsom
– 2 közepes sárgarépa
– 25 dkg gomba
– 4 db csemegeuborka
– 1 teáskanálnyi só
– mokkáskanálnyi cukor
– csipetnyi őrölt bors
– 2 dl tejföl

 

Elkészítése:

Az egész tojásokat a fűszerekkel és a zsírral habosra keverjük. Hozzáadjuk az apróra tört pászkát (én zacskóba szoktam tenni a lapokat, és sodró fával addig ütögetem, amíg zsemlemorzsa finomságúvá válik) és a húst. Alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel pingponglabda nagyságú gombócokat formázunk, és forrásban lévő sós vízben, kis lángon, fedő alatt kb. 20 percig főzzük. A gombócokat a főzővizéből kiszedjük, a főzővizet félretesszük. Ezután egy wokban v. serpenyőben a leszűrt gombócokat 1 evőkanálnyi olajon addig pirítjuk folyamatosan forgatva, amíg pici színt kapnak.

A gombócokat kiszedjük, félretesszük, elkészítjük a szószt. A serpenyőben, amiben a gombócokat pirítottuk, a megtisztított apróra vágott zöldségeket a fűszerekkel megpirítjuk (kb. 8 perc), majd a gombóc főzővizével készre pároljuk (kb. 3 dl folyadék kell hozzá). Ezután botmixerrel v. turmixban a zöldségeket összeturmixoljuk a tejföllel. A serpenyőbe visszatesszük a gombócokat, ráöntjuk a zöldséges szószt, majd összeforraljuk.

Párolt rizzsel vagy spagettivel tálaljuk.

Jó étvágyat!
Puczné dr. Mák Éva

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.