Lehel utcai robbantás – Rogán: a rendőrség a helyzet magaslatán van

A Fidesz frakcióvezetője szerint a rendőrség a helyzet magaslatán van a budapesti Lehel utcai bankfiókoknál történt robbantás ügyében.

 

Rogán Antal hétfő este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hangsúlyozta: az elmúlt három évben a rendőrök gyakorlatilag minden súlyosabb bűncselekményt felderítettek alig egy hónap alatt. “Itt is azt kell tőlük elvárni, hogy minél hatékonyabban és minél gyorsabban dolgozzanak” – mondta.

A baloldali ellenzéktől erős visszafogottságot kért az ügyben, mivel a 2010 előtti kormány idején például a romagyilkosságok elkövetőit hosszú ideig nem tudták elfogni – mondta.

A frakcióvezető azt is mondta: ha valaki azt gondolja, hogy a devizahitelesek ügyét előre lehet mozdítani így, robbantással, az súlyosan téved, az ilyen politikai módszereket pedig a leghatározottabban vissza kell utasítani. Rámutatott ugyanakkor, hogy a robbantás okairól egyelőre nem tudni, hiszen lehet, hogy egyszerűen egy “félresikerült bankrablásról” van szó.
Budapesten, a XIII. kerületi Lehel utcában hétfő hajnalban egy robbantás miatt több bankfiók megrongálódott. A rendőrségi helyszínelés még este is tartott. Az okokról egyelőre sok a találgatás: egy szakértő szerint akár üzenetértékű is lehet a helyszínválasztás, de az is felmerült, hogy a robbantás célja csupán pénzszerzés volt.
A bűncselekménnyel kapcsolatban több párt is megszólalt. Az MSZP közleményében arról írt, hogy a hétköznapi emberek egyre kevésbé érzik biztonságban magukat, és a kétharmados Orbán-kormány rend helyett hétről hétre romló közbiztonságot hagy hátra.

Z. Kárpát Dániel és Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselői közleményükben azt írták: az elmúlt 24 év kormányainak kereskedelmi bankokkal kapcsolatos politikája, számonkérésük elmaradása és a pénzintézeteknek biztosított indokolatlan kedvezményekből eredő gazdasági előny jelentős társadalmi feszültséget okozott.

Dorosz Dávid, az Együtt-PM színeiben politizáló független képviselő arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a rendőrség a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben vizsgálja ki a robbantás ügyét, majd tájékoztassa a nyilvánosságot. Szerinte egyébként a kormány közbiztonsági politikája megbukott, és a belügyminiszter közlésével ellentétben a rendőrség sem erősödött meg.

 

 

Tizenhat lakás vált lakhatatlanná

Tizenhat lakás vált lakhatatlanná a fővárosi XIII. kerületben abban a háromemeletes épületben, ahol hétfőn nem sokkal dél előtt történt gázrobbanás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő este a Facebook-oldalán azt írta: a lakók közül heten kérték az önkormányzat segítségét.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója korábban azt jelentette, hogy a Béke utcában, a Rokolya utcai kereszteződés közelében történt gázrobbanás eltüntette a társasház felső szintjét és a tetőteret. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint egy idős férfit súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek korábban azt mondta: a legfelső emeleten történt robbanás következtében a födém olyan mértékben megsérült, hogy tűzoltók sem tartózkodhattak bent az oltás idején. Tizenhat lakás vált lakhatatlanná a robbanás miatt. A Gyermek téri robbanás helyszínére a fővárosi katasztrófavédelem markológépet kért a födém bontásához és tehermentesítéséhez.

Az OKF hétfő este a Facebook-oldalán azt írta: a XIII. kerületi Gyermek téri lakóházban történt robbanás helyszínén az esti órákban egyeztetett a fővárosi katasztrófavédelem és a helyi önkormányzat a ház lakóival. Az érintett lakásokból hét idős ember kérte elhelyezését, számukra az önkormányzat biztosított szükséglakást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.