Évértékelő – Leipán Tibor: Sok tízmilliós kifizetésekkel nem tudok egyetérteni

(Budaörs – 2014. január 11., Budaörsi Infó) Évértékelő interjúra kértük fel a budaörsi képviselő-testület minden tagját december hónapban, immáron hagyományosan. Videós és szöveges formában is megtekinthetik, hogy miként értékelték eddigi munkájukat, és hogy melyek azok a feladatok, amelyek véleményük szerint még megoldásra várnak városunkban. Leipán Tibor független képviselővel készült videóriportunkat tekinthetik meg ebben a cikkben. Minden megkérdezett számára azonos kérdéseket tettünk fel, a válaszokat szó szerint közöljük.

 

1.) Kérem mondjon néhány szót magáról és mutassa be választókerületét.

„Független önkormányzati képviselő vagyok a belváros, vagyis az ötös választókerület megválasztott képviselője.

A képviselői körzetem a Károly király utcától az Aradi utcáig terjed, a másik oldalon a bevásárló központokat is magába foglalja egészen a vasútállomásig.

Itt mintegy 3000 budaörsi polgár él, őket képviselem. A kerületemben, belvárosról lévén van szó, olyan közintézmények működnek, mint a városi uszoda, a sportcsarnok és az egyik legnagyobb örömemre, amihez személyes kötődésem is fűz, a színház és a művelődési ház.

Korábban ott volt az 1. posta is, mely elköltözött ugyan, de sajnos egy része még itt maradt. Ez egy külön témakör. Ezen a területen próbálok minél több eredményt elérni az ott élő polgárok érdekében.”

 

2.) Kérem értékelje a hamarosan lejáró választási ciklusban végzett munkáját. Mondja el, hogy mit sikerült megvalósítani és mit nem a terveiből.

„Most a jelenlegi ciklusnak körülbelül a háromnegyedénél tartunk. Korábban egy évig a pénzügyi bizottság elnöki tisztét töltöttem be, és kifejezetten azt céloztam meg hogy a város meglévő forrásait, pénzeszközeit valóban a köz érdekében használjuk fel, ami később az elnöki székembe került…

Egy év után kerültem ki egy meglehetősen furcsa ügyből kifolyólag a pénzügyi bizottságból, most bizottsági tagságom nincs. Csak képviselőként tevékenykedem. Ez annyit jelent, hogy az elnöki szék elvesztése után kevesebbet tudok tenni a budaörsi polgárok érdekében, de mint egyszerű képviselő is igyekszem a maximumot nyújtani a magam korlátozott lehetőségeihez képest.

Bizottsági munkákban jelenleg döntéshozóként nem veszek, nem vehetek részt. Ennek ellenére úgy gondolom, a körzetemben több olyan területet is érintve sikerült bizonyos előrelépéseket megtennem, amelyek mindenképen a lakosságnak a hasznára vált.  Ilyen például a csapadékvíz elvezetési rendszer építése során, a Deák Ferenc és a Baross utcai szakaszokon, ahol sikerült olyan helyesbítő javaslatokat tennem, melyek megvalósítása azt a célt szolgálta, hogy az ott élőket ne öntse el a csapadékvíz.

Ezen a területen azonban maradt még tennivalóm bőven, de úgy gondolom, hogy azért mindenképpen sikerült előrelépni. Például, amikor képviselő lettem a legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy a Clementis utca egy részén még vezetékes ivóvíz sem volt. Két éves megfeszített munkámba került, hogy az önkormányzat segítségével sikerült elérnem, hogy az ott élő néhány családnak és idős embernek vezetékes ivóvizet tudtunk biztosítani.  Ma már ez funkcionál, az ottlakók örömére.

Számos más területen is igénylik a segítségemet. Éppen ezért igyekszem személyes kapcsolatokat ápolni a választópolgárokkal, akiknek adótanácsadással, adószakértéssel is segítségükre vagyok.

Ahogy ennek híre ment rengetegen kerestek meg nemcsak a körzetemből, hanem a város egész területéről.  Kiemelten közigazgatási, munkajogi, adózási ügyekben kérik a segítségemet. Ez egy diszkréciót igénylő  tevékenység, amely szinte láthatatlan de mindenképpen az adott segítségre szoruló személynek, a ottani lakosságnak a hangulatát, pozitív irányba befolyásolja.  Akik hozzám fordulnak és segítséget kérnek, azoknak nagyon szívesen segítek.”

 

3.) Indul a következő választáson? Ha igen, milyen tervei és elképzelései vannak?

„Még nem döntöttem el, hogy a következő választáson indulok-e vagy sem. A ciklus háromnegyedénél ezt még korai véglegesen eldönteni. Bizonyos dolgokat természetesen tervezek, a jövőképem jól körvonalazott, de a végleges döntést még korainak tartom.

Mivel én egy építő, alkotó embernek tartom magam, ezért nem vagyok híve a jelenleg tapasztalható rombolásnak, így ha a politikai jövőmről a következő választást illetően gondolkodom, akkor nekem egy olyan önkormányzat képe sejlik fel, ahol valóban a város és a lakosság érdekeit lehet szolgálni és nem a saját vagy pártérdekeket. Tehát a személyes jövőm és céljaim szorosan összefüggnek azzal, hogy milyen környezetben tudok dolgozni és megvalósítani az elképzeléseimet. Tudom, ezt sokan állítják magukról, én azonban a tetteimmel bizonyítottam ezt az állításomat, ha nem így lenne, akkor még ma is a pénzügyi bizottság elnökeként dogozhatnék. Nálam ugyanis a köz érdeke előbbre való, mint a személyes egzisztenciám. 

A helyzet továbbá az, hogy többszázmillió forint került olyan dolgok kifizetésére, amelyek finoman fogalmazva nem oda illő tételek. Több példát is tudok mondani. Nagyon nem értek egyet a több tíz milliós kiadással, például a városi kártya tekintetében, nem értek egyet a Body Building Világbajnoksággal vagy a kínai ChanWu fesztivállal. Vagy nem értek egyet nyelvi konferenciák szervezésével, nem értek egyet azzal, hogy értelmetlenül megint sokmillió forintért Trianon-emlékművet kell felépíteni. Ezek olyan kérdések, amelyek nem teljesen kötődnek a városhoz, sokkal inkább párt, illetve egyéni érdekeket szolgálnak. Véleményem szerint nem lehet ilyen dolgokat csinálni.  Ezt testületen kívül kellene elintézni. Ahhoz én nagyon szívesen adom a szavazatomat. Ezekre, a dolgokra korábban sem, és a későbbiekben sem lehetett volna költeni.  Nem tudok egyetérteni például azokkal a sok tízmilliós kifizetésekkel, amelyek szakértőkre, ügyvédekre meg egyéb olyan személyeknek szól, amelyek ismét nem a város érdekében történnek.  Nekem az a véleményem, hogy okkal, ok nélkül túl sok pénzt szavaz meg a többség, arra, hogy külső segítséget vegyenek igénybe, amely felveti egyúttal a szakértelem és a hozzáértés kérdését is.”

 

4.) Ön szerint melyek a legsürgetőbb aktuális feladatok, amelyek most a város előtt állnak?

„Korábban nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy hosszabb távra tervezzünk, sőt a néhány éves tervezés sem az erősségünk. A város helyzete mindenképpen pozitív abban a tekintetben, hogy az önkormányzat megőrizte a válság ellenére a működőképességét. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy  a város helyzetéből adódóan – és itt kifejezetten a város pénzügyi helyzetére gondolok -, ez a település sokkal többre hivatott, következésképpen sokkal előrébb kellene tartania. Több olyan beruházást meg kellett volna már valósítani, ami még a tervezőasztalon sem létezik. Ebben a tekintetben külön kiemelem, és hogy megértsük az előretervezés és az előrelátás fontosságát, és azt hogy olyan érdekek mentén lépjünk előre, amelyek kifejezetten a város és az ott élőknek az érdekeit szolgálják.”

 

5.) Kérjük mondja el, hogy melyek volt a legkomolyabb megkeresések a választókerületéből amivel dolgoznia kellett, és melyik volt a legérdekesebb? 

„Több ilyen is volt, például a legutóbb, a Pacsirta utcai lakók megkeresése, amelynek közvetlen közelébe a posta logisztikai központja költözött. Így a Pacsirta utca követlen szomszédságában reggel három negyed négytől véget ér az éjszaka mindenkinek ébresztő van. Megérkeznek a teherautók, tolatóradarok sípolnak. Az ott élő lakosok nem tudnak nyugodtan pihenni és aludni. Az egyébként érvényben levő zajrendelet ezek szerint nem mindenkire vonatkozik, bár a jogszabályhely szerint a postát sem lehetne kivételként kezelni. Felmerül a kérdés, mit szólnának a testület tagjai ahhoz, ha az ő közvetlen szomszédságukban történne ugyanez, és naponta két órát elvennének az éjszakai pihenésükből.

Próbáltam ez ügyben eredményt elérni, keresve a kompromisszumos megoldást is, de posta részéről eddig a megegyezési szándéknak még a jele sem mutatkozott. Ez a Lajtán túl vagy egy Skandináv országban elképzelhetetlen lenne, hogy egy közület, esetünkben a posta olyan helyre telepítsen egy tevékenységet mely éjszaka zajongással jár.

Hasonlóan érdekes feladat volt a számomra, amikor sikerült helyrehoznom egy hibás útfelújítást szintén itt a Pacsirta utcában, amelynek következménye az volt, hogy felújítás után a csapadékvíz rendszeresen elárasztott egyes lakóingatlanokat. Közbenjárásommal sikerült ezt a hibát korrigálni úgy, hogy a csapadékvíz biztonságos elvezetésével mára ez a vízbeömléses állapot megszűnt.

Úgy gondolom, hogy rengeteg ilyen vagy hasonló feladat vár még az önkormányzatra, amelyek megoldásához sok tíz vagy százmillió forint kellene és olyan képviselők, akik nemcsak látják a problémákat, hanem tesznek is valamit a megoldás érdekében.”

 

 +1 válasz, amelynek témáját a képviselő határozza meg

„A választási programom továbbra is  fent van a politikai honlapomon a leipantibor.hu jobb felső sarkában videó megjelenítéssel. Ez körülbelül hét-nyolc olyan pontot tartalmaz, mely pontok aktualitása a mai napig fennáll.

Az egyik ilyen például a közlekedés és ezen belül is a tömegközlekedés. Vannak olyan elképzeléseim, hogy Budapest déli pályaudvarát és Budaörsöt HÉV-vonallal kellene összekötni. Ehhez hasonló megoldásra már létezik pozitív példa, mint például Szentendre, illetve Gödöllő tömegközlekedése. Ha tekintetbe vesszük ezeket a pozitív példákat, akkor könnyen megérthetjük, hogy erre Budaörsnek is nagy szüksége lenne. Nem gyorsvasútra, nem egyéb olyan elővárosi szerelvények beállítására gondolok, amelyek már most is valamilyen gyengébb formában működnek. Nem kifejezetten BKK által üzemeltetett HÉV járatokra lenne szükség. Véleményem szerint az lenne a helyes, ha a leendő pályaszakasz legalább Érdig tartana. Miért lenne ez helyes? Mert tudjuk, hogy az autópálya bevezető szakasza reggelente szinte használhatatlan, gyakran beáll a forgalom és a sor vége elér Budaörsig vagy még azon túl is. Ezért egy ilyen HÉV vonal leveheti a forgalom egy jelentős részét az autópályáról, könnyítve a közlekedők és a közlekedés helyzetén.

A másik számomra nagyon fontos téma az egészségügy. Annak ellenére, hogy az egészségügyi ellátás rengeteg nehézséggel küzd, egy kifejezetten magas színvonalú egészségügyi hálózattal rendelkezünk itt Budaörsön. Azonban hiába a jó színvonalú ellátás, ha az agglomerációból érkező nagyszámú beteg, és a szolgáltatásra igényt tartó budaörsiek egyre növekvő száma hosszú ideig tartó és szaporodó várólistákat képez. Sokan panaszkodnak nekem erre, de személyesen én is megtapasztaltam ezt. Az anomáliák egyik megoldásának látnám, ha a feleslegesen elköltött és elherdált tízmilliók helyett az egészségügyre költene a város azért, hogy a várólisták rövidüljenek, illetve azért is, hogy ennek keretében itt Budaörsön felépüljön egy szülőotthon. Ez az intézmény nemcsak a város, hanem a környező települések igényeit is kielégítené, ami összességében mintegy 60 000 embert érint.

Ezzel a megoldással nemcsak a szülészeti ellátás, a csecsemőgondozás magas színvonala oldódna meg, hanem még a gyermekgyógyászat is ide költözhetne.

Nagyon sok panaszt kaptam abban a tekintetben is, hogy terhes, állapotos nők főleg január környékén, amikor influenzajárvány van, ott ülnek az első emeleten és várakoznak. Eközben pedig az Egészségügyi Központot rendeltetése során beteg emberek tömege keresi fel, melynek következtében a kismamák, és a születendő csecsemők egészsége veszélyeztetve van. Vajon mi értelme ennek, amikor az ő egészségük, illetve a születendő gyermekük egészségének megőrzése lenne az elsődleges cél?! Szülőotthon megépítésével viszont az egészségügyi ellátás magasabb szintre emelkedne egy sokkal színvonalasabb ellátással. A felelős gondolkodás megköveteli, hogy a születendő gyermekeink egészségének a védelmét kiemelten kezeljük.

 

Köszönjük Leipán Tibornak, hogy ellátogatott a Budaörsi Infó szerkesztőségébe és válaszolt kérdéseinkre!

 

leipan_tibor_fuggetlen_budaorsi_kepviselo

facebook:

2 hozzászólás

  1. Budaörsi Infó szerint:

    Sánta Áron, önkormányzati képviselőtől a fenti riporthoz a következő helyreigazítási kérelmet kaptuk 2014. január 13-án, aminek ezennel helyt adunk:

    „Tisztelt Főszerkesztő Asszony/Úr!

    A mai napon olvastam írásukat, melyben Leipán Tiborral készítettek évértékelő interjút. A cikk elején képviselő úr tévesen határozta meg képviselő körzetét: “A képviselői körzetem a Károly király utcától az Aradi utcáig terjed, a másik oldalon a bevásárló központokat is magába foglalja egészen a vasútállomásig.”
    Leipán Tibor választókörzete nem terjed az Aradi utcáig, sőt, már a Budafoki utca sem tartozik bele. Kérem, hogy megfelelő jelzéssel teljesítsék helyreigazítási kérésemet, mert az a cikket olvasó budaörsi állampolgárok számára megtévesztő lehet. Szomorú, hogy egy területi képviselő, több, mint három év képviselőséget követően még azzal sincsen tisztában, hogy a körzete melyik utcákra terjed ki.
    Együttműködésüket előre is köszönöm!

    Tisztelettel:

    Sánta Áron
    önkormányzati képviselő
    4. vk. (Aradi utca, Fodros utca, Temesvári utca és Budafoki utca is…)”

  2. leipan szerint:

    Csak a pontosság kedvéért…

    Választókörzetem Budapesti út 2 – 46-ig (Páros házszámok) és Budapesti út 1 – 39-ig
    (Páratlan házszámok) tehát éppen az Aradi utcáig tart.
    Ha egy XI. kerületi lakost megkérdeznek, hogy meddig tart a kerület és a nyugati határt illetően “Budaörsig” a válasz, az értelemszerűen nem jelenti azt, hogy Budaörs a XI. kerülethez tartozna. Így pl. a keszthelyi öböl sem tart Balatonvilágosig…

    Nem kell hozzá földrajztudomány, hogy pl. egy 25 milliós kifizetéskor a helyi értéket alapul véve a 26 millió a következő szám, de ettől a kifizetés még 25 millió marad…

    Lázasan kerestem az interjúmban, hogy hol tettem olyan kijelentést, miszerint a Budafoki utca is a választókörzetemhez tartozna. Mivel ilyet nem találtam, ezért elmarad a korrektúra, de a helyreigazítás is.

    Ezek szerint a politikát is lehet keverni a földrajzzal, talán ezért is lesz közpénzből Trianoni emlékmű potom 5 millió forintért…

    Tisztelettel:

    Leipán Tibor
    képviselő

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.