Önkormányzatok csatlakozását várják az erdélyi szolidaritási menethez

Csaknem száz magyarországi település, illetve fővárosi kerület polgármesterének írt levelet Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) Budafok-Tétény polgármestere, kérve, hogy csatlakozzanak a székelyek október végi nagy meneteléséhez.

 

 

 

A kerületi polgármester elsőként azon városvezetőket szólította meg, akik már kitűzték azokat a székely zászlókat, amelyeket a budafok-tétényi önkormányzat adott át nekik. Szabolcs Attila hétfőn az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy idén februárban szolidaritásuk és összetartozásuk jeléül elsőként tűzték ki a székely zászlót a kerületi önkormányzat homlokzatára.

A székelyek október 27-ei nagy menetelését a Székely Nemzeti Tanács szervezi, ekkor a magyar többségű székelyföldi települések egy részét élőlánccal kötnék össze. A magyarországi településvezetők ehhez a kezdeményezéshez csatlakoznának.

Szabolcs Attila elmondta, hogy az erdélyi Maksa településen kapcsolódnának az ott 4 kilométernyi hosszúságúra tervezett élőlánchoz. Emlékeztetett arra, hogy ennek a településnek a polgármesterét állították bíróság elé, mert a román mellett magyar nyelven is kiírta a település önkormányzatának épületére, hogy községháza.

Szabolcs Attila a csatlakozást a demonstrációhoz egyebek mellett azzal indokolta, hogy Erdély színtiszta magyarok lakta településein atrocitások érték a helyi vezetőket, mert a román mellé kitűzték a székely zászlót is. A politikus nyugtalanítónak nevezte azt a román szándékot is, hogy három magyar többségű megye átalakításával a tömbmagyarság jogi értelemben szétessen.

A XXII. kerületi polgármester szerint a székely zászlók magyarországi kitűzése áttörést hozott, hiszen mostanra sok helyen csitult a hisztéria, sőt a román miniszterelnök sem tartotta lehetetlennek a zászlók kitűzését más lobogók mellett.

Az erdélyi utazást a XXII. kerületi önkormányzat szervezi és finanszírozza, a szállást és az ellátást pedig Maksa önkormányzata biztosítja. A települések és kerületek polgármestereinek jelentkezését a sengelf@bp22.hu e-mail címre várják péntekig.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.