Késes behatoló a Buckingham-palotánál

Késsel felfegyverkezett behatolót vettek őrizetbe hétfőn a Buckingham-palotánál.

 

 

 

A Scotland Yard bejelentése szerint a 44 éves férfi az első számú londoni királyi rezidencia díszes kovácsoltvas kerítésének jobboldali főkapuján át próbált bejutni a palotába, turisták ezreinek szeme láttára, de a biztonsági egységek azonnal elfogták.

Az illetőt védett objektum területén elkövetett birtokháborítás és támadófegyver birtoklása gyanújával vették őrizetbe és kihallgatásra az egyik londoni rendőrőrsre szállították.

A drákói szigorúságú brit fegyvertartási törvények értelmében szabadságvesztéssel sújtható bűntettnek minősül az is, ha valaki közterületen kést tart magánál, akkor is, ha azt nem használta bűncselekmény elkövetésére.

A hétfői incidens idején a királyi család egyetlen tagja sem tartózkodott a palotában. A 87 esztendős II. Erzsébet királynő és 92 éves férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg – a sokéves hagyománynak megfelelően – a skóciai királyi rezidencián, Balmoral kastélyában pihen, várhatóan egészen október végéig.

Az uralkodó most már egyébként sem tölt sok időt a Buckingham-palotában, ahol jórészt csak hivatalos teendőit intézi hetente egy-két napon. Itt fogadja például a szokásos heti audiencián mindenkori miniszterelnökét. II. Erzsébet királynő állandó rezidenciája hosszú évek óta a London nyugati határában fekvő windsori kastély.

Szeptember elején ugyancsak betörő járt a Buckingham-palotában, ő azonban tovább jutott, mint a hétfőn elfogott behatoló. Az illető átmászott a London közepén emelkedő palota hátsó parkjának kerítésén, és egy ajtót berúgva bement az egyik terembe, amelynek falait egyebek mellett Rembrandt és Rubens festményei díszítik.

A palota elektronikus mozgásérzékelői azonban ekkor már riasztották a biztonságiakat, és perceken belül több tucatnyi fegyveres rendőr érkezett a betörés helyszínére.

A gyanúsítottat és az utcán elfogott segítőtársát óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és a Scotland Yard azóta is vizsgálja tettük indítékait.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.