Orbán Viktor Londonban a rezsicsökkentésről, a nukleáris energiáról és az EU-reformról

Több kérdésben is erős szövetség jött létre az elmúlt időszakban Nagy-Britannia és Magyarország között, így például a nukleárisenergia-felhasználás és az uniós intézmények reformjának szükségessége ügyében – közölte Orbán Viktor kormányfő szerdán Londonban, miután tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel. A magyar kormányfő szólt arról is, nem tartja meglepőnek, hogy Brüsszelből “támadás éri a rezsicsökkentést”.

 

 

 

A nukleáris energiával kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a két ország a nukleárisenergia-használat jelenlegi nemzetközi szabályozását elégségesnek tartja, és nem akar létrehozni semmilyen ezen túlmutató európai intézményt. A világ más gazdaságaival szembeni versenyképesség egyik feltétele az olcsó energia, ezért “nem értünk egyet azokkal, akik diszkriminálják a nukleáris energiát” – mondta a Downing Street 10 előtt a mintegy ötvenperces megbeszélés után.

A miniszterelnök szerint a következő néhány évben Magyarországon el kell érni, hogy az energia ne legyen drágább, mint az Egyesült Államokban, ahol egyharmaddal alacsonyabbak az energiaárak.

“Ez egy komoly programja lesz a következő kormánynak”, noha már a jelenlegi is tett lépéseket, hiszen a háztartások energiaára csökkent, de hasonló lépéseket kell majd tenni a versenyszférában is, amihez szükség van nukleáris energiára is – közölte.

Nagy-Britannia és Magyarország egyetért továbbá abban, hogy az Európai Unió intézményeit “ildomos lenne megreformálni” – folytatta Orbán Viktor, aki szerint lehet, hogy még reformnál is többre, az európai intézményrendszer megújítására van szükség.

Sokkal világosabban meg kellene határozni például, hogy mi az, amit Brüsszelben szabályoznak, és mi az, amit Budapesten vagy Londonban, tehát a nemzeti és a brüsszeli hatáskörök világosabb elhatárolására van szükség – tette hozzá.

“Kértem a miniszterelnök urat, hogy miután ők éppen most vizsgálják fölül a teljes angol jogrendszert ebből a szempontból, ezt a tudást bocsássák rendelkezésünkre” – mondta Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: az eurózónán kívüli országoknak garantálni kell a rugalmasságot, hogy saját gazdaságpolitikájukat folytathassák.

“A britekkel egyet fogunk érteni a tekintetben, hogy mely területeken nincs kompetenciája, nincs keresnivalója az EU-nak” – mondta, példaként említve, hogy nem akarnak olyan szabályokat, amelyek kiiktatják “az adórendszerek közötti versenyt”, és nem akarnak közösen szabályozott szociális rendszert sem.

Hozzáfűzte, egyetértettek abban is, hogy a NATO keretein belül folytatni kell a katonai együttműködést.

A brit-magyar kapcsolatokat úgy jellemezte: “egy komoly partnerünk, szövetségesünk van itt, Londonban”.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva beszélt arról is – utalva az Európai Bizottság rezsicsökkentéssel kapcsolatos levelére -, nem tartja meglepőnek, hogy Brüsszelből “támadás éri a rezsicsökkentést”.

Úgy fogalmazott: “mindig tudtuk, hogy a rezsicsökkentés harcos téma lesz”, hiszen vannak nagy nemzetközi cégek, amelyeknek a rezsicsökkentés a profitjuk csökkenésével jár, így ők “minden követ megmozgatnak mindenhol”.

“Nem javaslom a magyaroknak, különösen nem a kormánynak, hogy meglepődjünk azon, hogy most Brüsszelből támadás éri a rezsicsökkentést” – mondta a miniszterelnök, kijelentve: meg fogják vívni a küzdelmet, a kormánynak komoly érvei vannak.

“Szeretném megnyugtatni a magyar közvéleményt, hogy a rezsicsökkentés nemcsak marad, hanem folytatódni is fog” – közölte Orbán Viktor.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet a BruxInfóra hivatkozva kedden azt írta: a rezsicsökkentéssel összefüggő több kérdésre is választ vár az Európai Bizottság, amely levélben érdeklődik, és ha az azokra adott válaszokat nem fogadja el, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.

Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az MTI-nek megerősítette, hogy valóban érkezett levél Brüsszelből, amely érinti a rezsicsökkentést, a magyar kormány azonban kitart a rezsicsökkentés mellett és megvédi azt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.