Hurrikánerejű sóvihar volt az ukrajnai Krím-félszigeten (videó)

Ritka természeti jelenség történt az ukrajnai Krím-félszigeten: a hurrikánerejű szél sóvihart zúdított a partvidékre.

 

 

A félszigeten második napja tombol a hurrikánerejű, óránkénti több mint 100 kilométeres sebességű szélvihar, amely a Fekete-tengertől gáttal leválasztott Szaszik-Szivas sósvizű tóból sóval telített levegőt emelt fel legalább másfél méter magasságba Koktebel település közelében.

A helyszínen készített fotókon jól látszik a sóval telített felhő a tó fölött (http://ua.korrespondent.net/ukraine/events/1549264-anomalne-yavishche-v-krimu-pid-koktebelem-uragannij-viter-zdijnyav-solyanu-buryu). A ritka sóviharról amatőr videofelvétel is felkerült a világhálóra:

 

A helybeliek beszámolója szerint érezhetősen sós íze van a levegőnek a környéken. A szélvihar ráadásul behintette sóval a környező termőföldeket és szőlőskerteket is.

Szerdán a Fekete-tenger partján tomboló vihar következtében Kercsiben egy halkonzerveket gyártó üzemet öntött el a víz. Az ítéletidő miatt nem indulnak kompok a városból.

A Szaszik-Szivas tó gátja szivárog, fennáll a veszélye annak, hogy átszakad. A katasztrófavédelem szakemberei második napja hordják a homokzsákokat a gátra, eddig már legalább négy tonnányi zsákkal erősítették meg a gátat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.