Székelyzászló-ügy: az SZNT szerint nem kell önkormányzati határozat a zászló kitűzéséhez

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint nem kell önkormányzati határozat ahhoz, hogy székelyföldi középületre kitűzzék a székely zászlót – idézi több hétfői romániai magyar napilap az SZNT álláspontját.

 

 

A Székely Nemzeti Tanács Frunda Györgynek, a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadójának szerdai nyilatkozatára válaszolt. Frunda az MTI-nek azt mondta, hogy csak akkor tűzhető ki a székely zászló a középületekre, ha erről előzőleg az illetékes önkormányzati testületek határozatot hoztak. A jogász-politikus azt is elmondta, hogy álláspontját Victor Ponta miniszterelnökkel is megosztotta, és nem mutatkozott közöttük nézetkülönbség ebben a kérdésben.

Az SZNT szerint a Frunda György által képviselt “nyilvánvalóan valótlan álláspont azon a hamis jogértelmezésen alapszik, hogy csak az megengedett, amit valamilyen jogszabály kifejezetten engedélyez”. Az SZNT hangsúlyozta: egy jogállamban mindent szabad, amit jogszabály nem tilt.

A székely zászlót Székelyföld szimbólumává tevő tanács emlékeztetett arra, hogy a Maros megyei Makfalva község önkormányzati képviselői határozat nélkül tették ki a polgármesteri hivatal épületére a székely zászlót, amely annak ellenére ott lobog ma is, hogy a polgármester feljelentést tett az ügy miatt. Az ügyészség ugyanis megállapította, hogy a zászló egy történelmi közösség jelképe, és kitűzése nem sért törvényt.

Az SZNT szerint a zászlóval kapcsolatos önkormányzati döntések veszélyeket is hordoznak magukban. A tanács úgy véli, egy önkormányzati határozat félremagyarázása adott lehetőséget arra, hogy Hargita megyében egy feljelentés nyomán rendőrségi vizsgálat induljon a székely zászlót kitűző iskolák igazgatói ellen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.