Az eddigi legkínzóbb allergiaszezon jöhet

(Budaörs – 2013. április 13., Budaörsi Infó) Sokunkat érint érzékenyen a közelgő allergiás időszak kezdete. Vannak, akik ilyenkor állandó prüszköléssel, orrfújással, szem környéki viszketéssel küszködnek. Mégis mi okozza, hogyan lehet kezelni, megelőzni, kivédeni az allergia okozta kellemetlen tüneteket?

 

 

Amerikai szakemberek szerint az idei pollenszezon minden eddiginél durvábbnak ígérkezik. Leonard Bielory allergológus vizsgálata alapján elmondható, hogy Amerika észak-keleti országrészein lesz az egyik legintenzívebb az allergiás tünetek megjelenése. Az immunszakértő szerint ebben jelentős szerepet játszik a klímaváltozás. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás – hazánkban például a tél húzódott el túlzottan sokáig –, nagyban befolyásolja a növények pollentermelését is. A havazások és esőzések nem engedik útjának indulni a tavaszt. A levegő emelkedett széndioxid-tartalma miatt a növények minden eddiginél nagyobb erőbedobással termelik majd virágjaikat, pollenjeiket. A Leonard Bielory által vezetett kutatócsoport vizsgálata szerint 2020-ra akár 30%-kal is megnövekedhet a levegőben lévő pollen mennyisége.

 

Az emberi szervezet a környezetünkben jelenlévő anyagokra túlzottan reagálhat, ilyen anyagok lehetnek a pollenek, az atkák vagy az állati szőr. Allergén anyagoknak tekintjük mindazon anyagokat, amelyeket az allergiás beteg immunrendszere betolakodónak tekint. Az immunrendszer pedig allergiás ellenanyagok, úgynevezett IgE-k termelésével reagál, amelyek gyulladást váltanak ki. Az allergénnel történő következő találkozás során olyan vegyületek szabadulnak fel mint például a hisztamin és a leukotriének, amelyek az allergia tüneteiért felelősek.

 

 

Melyek az allergia leggyakoribb tünetei?

A szénanátha során tapasztalható orrfolyás, orrdugulás, gyakori tüsszentés, orr és/vagy szájpad viszketése, kötőhártya-gyulladás, a szem könnyezése, bevörösödése és viszketése tehetik elviselhetetlenné számunkra ezt a kritikus időszakot. Az allergiás asztma elsődleges tünetei között szerepel a sípoló légzés, a mellkasi szorító érzés, a köhögés és a fokozott köpetürítés.

Abban az esetben, ha az allergiát nem megfelelően kezelik, az évek múltával a beteg tünetei lényegesen súlyosbodhatnak. Az allergiás tünetek az életminőségre is erős hatást gyakorolhatnak. Az allergiával küzdő betegek körében mintegy 77%-ra tehető az alvászavarral küszködők száma; valamint a betegek 46%-a panaszkodik gyakori fáradtságra. Az allergiás panaszok következtében csökken az egyén munkavégzésének hatékonysága; a tanulók iskolai tevékenysége pedig jelentősen romlik.

Az allergia tarthat szezonálisan, de akár egész évben is kellemetlen “társunknak” szegődhet. A téli pollenmentes időszakot követően veszi kezdetét a tavaszi és a nyári pollencsúcs, amikor is a különböző fűfélék, gyomfélék, gabonafélék vagy fák pollenjei válthatják ki a szervezetben az allergiás reakciót. Az egész éven át tartó (perenniális) allergia tüneteinek kiváltói lehetnek az atkák, amelyek elsősorban az ágyakban és a szőnyegekben találnak maguknak helyet; a háziállatok, különösen a macskák és a kutyák. Ezek a háziállatok közvetlen érintkezés nélkül is okozhatnak allergiás reakciót.  A perenniális allergia tüneteinek egy harmadik kiváltói lehetnek a penészgombák, melyek leginkább a szobák falán szaporodnak. Szaporodásukhoz különösen jó feltételeket biztosít a magas páratartalom és a +15 fok feletti hőmérséklet.

 

Hogyan kezelik a légúti allergiát?

Elsősorban az allergén kerülésével, amely a pollenallergia esetén nem lehetséges. A macskák és kutyák kerülése azonban könnyebben megoldható, de tökéletesen őket sem tudja az allergiás egyén kirekeszteni a mindennapjaiból. Az allergia ellen gyógyszeres módszerekkel is lehet védekezni, melynek megvalósítása érdekében az orvosok az antihisztaminokat, a kortikoszteroidokat és a hörgtágítókat hívják segítségül. Ezeket tüneti gyógyszereknek nevezik, mivel csak a tünetekre hatnak, az allergia okára azonban nem. Amikor a beteg abbahagyja ezen gyógyszerek alkalmazását, akkor a tünetek újra jelentkeznek. Az Allergén ImmunTerápia tartják az orvosok az egyetlen olyan kezelési módszernek, amely az allergiás betegség okára hat. Az Allergén ImmunTerápiával az érintett személy allergénnel szembeni érzékenységét lehet csökkenteni úgy, hogy az célirányosan befolyásolja az immunválaszt, így biztosítva az allergénekkel szembeni toleranciát.

Mielőtt még beköszönt a jó idő, és virágba borulnak a fák és a növények, érdemes ellátogatnunk háziorvosunkhoz. Mindenki ingyenesen veheti igénybe az allergiához kapcsolódó szűrővizsgálatot, így lehetőség nyílik arra, hogy pontos képet kapjunk arról, miként enyhíthetjük tüneteink súlyosságát.

A közelgő allergiás időszakkal kapcsolatban is szeretnénk olvasóinkat hasznos tanácsokkal ellátni, ezért részletesen foglalkozunk majd a későbbiekben is a tünetek kezelésével és a megszüntetésével kapcsolatos hatékony módszerekkel. Munkánkat dr. Pintér Judit allergológus is segíti.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.