Exkluzív interjú Farkas Bertalannal

(Budaörs – 2013. április 13., Budaörsi Infó) A százhalombattai “Matrica” Múzeum 2013. április 5-én 17 órakor nyitotta meg az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrrepülésének 33. évfordulójára Az űrkutatás múltja, jelene, jövője című kiállítást. A rendezvényen a vetített űrfelvételek kísérése gyanánt St. Martin szolgáltatta a zenét. A kiállításon résztvevők megtekinthették az űrhajósok eledeleként szolgáló bizarr ételcsomagokat, a világűrt megjárt tévémacit, valamint Farkas Bertalan szkafanderét is.

 

 

A kiállítás megnyitójának keretén belül a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy néhány kérdést feltegyenek Farkas Bertalannak az űrutazásához kapcsolódóan. A kérdések megfogalmazását a múzeum igazgatónője, Vicze Magdolna kezdte: “Az Űrből a Föld valóban ilyen gyönyörű? Ön az egyetlen ebben a teremben, aki erre a kérdésre válaszolni tud.” Farkas Bertalan elmondta, hogy “sokkal de sokkal gyönyörűbb, ugyanis azokat a színeket, melyeket fentről látni lehet, ezen felvételek nem tudják tökéletesen visszaadni. Azokat az árnyalatokat semmilyen fotótechnika segítségével nem lehet visszaadni.”

A kérdezők között a felnőtteket leginkább a súlytalanság érzése, a Föld látványa érdekelte; míg a gyerekek a világűrben fogyasztható ételekről (Mit lehet enni az űrben?) és arról faggatták Farkas Bertalant, hogy “Visszavágysz-e az űrbe?” Ez utóbbira a magyar űrhajós így válaszolt: “Visszavágyok a világűrbe. Úgy szokták megkérdezni, hogy visszamennék-e, de nagyon aranyos vagy. Ha tegnap vissza kellett volna menni, tegnap is visszamentem volna; holnap vissza kellene, ugyanúgy visszamennék. Szeretnék, de valószínű, hogy nekem erre már nincs lehetőségem.”

Burgonyapüré és vodka...

Farkas Bertalannal szerkesztőségünknek sikerült a helyszínen interjút készítenie. Bennünket a korábbi technikai és tudományos kérdéseken felül az űrélmény emberi oldala foglalkoztatott. Vajon mit érez az űrhajós a kilövésnek abban a pár percében, amikor arra készül, hogy elhagyja a Földet? Farkas Bertalan így válaszolt: “Nem kilövésről beszélnek az űrhajósok, hanem startról vagy indulásról a világűrbe, én azt hiszem, hogy amikor a start elkezdődik, akkortól kezdve egyetlenegy dolog kell, hogy foglalkoztasson. Nem az, hogy mi lesz veled, vagy a család, vagy a nem tudom, mi, a barátok, hanem optimistának kell lenni, hogy minden tökéletesen fog sikerülni. Tudniillik ha nem gondolkodnak az űrhajósok, akkor nincs értelme az űrhajó közelébe menni.

Aztán akkor, amikor már fönt vagy, akkor sok minden eszedbe juthatna, na de olyan gyönyörű látványban van részed, hogy egyszerűen csak ott állsz az ablak előtt, és gyönyörködsz a világmindenségben – a szó igaz értelmében.”

Megfordult-e a fejében, hogy esetleg nem jutnak vissza a Földre? Nem volt Önben egy pillanatig sem halálfélelem? “Az űrhajósokat kiválogatják. És a kiválogatás után, amikor bekerülsz bárhova, ahol felkészítik az űrhajósokat, rengeteget beszélünk ilyen jellegű dolgokról, de ezt félre kell rakni. Hát akkor ne menj oda, hogyha halálfélelmed van… Én vadászpilóta voltam, és egy pilóta nem lehet olyan, hogy azzal küzd, hogy na, most lezuhanok. Nem. Még egyszer mondom: optimistának kell lenni.”

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy az előttünk álló élő legenda, Farkas Bertalan miként definiálja önmagát: vadászpilóta, vagy pedig űrhajós? “Csodálatos dolog volt számomra, hogy megismerkedtem a repüléssel. Akkor utána vadászpilóta lettem, és hát vadászpilóta… nem hiszem, hogy lenne olyan vadászpilóta, aki azt mondja, hogy nem szeretne űrhajós lenni. Akkor, amikor sok ember, aki közelébe sem kerül a repülésnek, az is szeretne repülni. Azt hiszem, hogy én űrhajósnak kell, hogy érezzem magam, hiszen szinte minden nap valamilyen úton-módon találkozom emberekkel, és akkor úgy néznek rám, mint űrhajósra. Tehát nem tudom elfelejteni. Igazából nincs is miért elfelejteni, mert ez egy szép emlék.”

Nekünk, egyszerű halandók életében ritkán adatnak meg olyan pillanatok, hogy találkozhassunk, esetleg még beszélgethessünk is olyan nagy tekintélynek és szeretetnek örvendő magyarral, akire nemzetközi szinten is méltán büszkén lehetünk. Munkája, élete a magyar űrszereplés területén is kimagasló eredménnyel bír. Sokan kérdezték már Farkas Bertalantól, hogy szeretne-e újra űrhajóra szállni és kilépni a világűrbe. Ő mindig, szinte elnyűhetetlenül ugyanazt a választ adja, hogy “természetesen igen”. Ha valamit kívánni lehetne neki mint nyugalmazott dandártábornoknak, akkor az lenne, hogy teljesüljön ezen kívánsága, adassék meg a számára, hogy újra eljuthasson a világűrbe. Megélhesse így újra azt a csodát, melyről már annyit hallhattuk őt beszélni, s általa mi is részesei lehessünk ennek a világélménynek.

Farkas Bertalan manapság a L.A.C. Holding munkáját segíti mint tanácsadó, a nemzetközi kapcsolatok területén is jelentős szerepet tölt be.

A kiállítás 2013. szeptember 15-éig látogatható (2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 1.). A százhalombattai “Matrica” Múzeum és Régészeti Park sok más izgalmas kiállítással és programmal várja az érdeklődőket. A kiállítás megnyitójáról készült képes beszámolónkat olvasóink itt találják meg.

 

(Budaörsi Infó, Porcsin Lívia)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.