Pest megyei Békéltető Testület: egyértelműbben kell szabályozni a fogyasztói jogokat

A Pest megyei Békéltető Testület a fogyasztói jogok egyértelműbb szabályozását szorgalmazza a polgári törvénykönyvben.

 

 

A testület hétfői közleményében emlékeztet arra, hogy 2014. március 15-től új polgári törvénykönyve (Ptk.) lesz az országnak, ugyanakkor a fogyasztók mindennapi életét érintő néhány szabály a továbbiakban is változatlan marad.

A fogyasztóvédelmi szervezet példaként említi, hogy egyértelműbb szabályozásra lenne szükség a hibás termékekre, a jótállásra, szavatosságra.

A jelenlegi előírások szerint hibás termék esetében csak “törekednie kell” a kereskedőnek arra, hogy a javítást vagy a cserét legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. Mivel cserekészülék biztosítása nem kötelező, előfordulhat, hogy egy többgyermekes családnál három hónapig kézzel kell mosni, mert egy külföldi alkatrész nem érkezett meg határidőre, esetleg késlekedve rendelték meg – írja közleményében a Pest megyei Békéltető Testület.

A hatályos Ptk. szerint “sem a kijavítás, sem a kicserélés nem okozhat jelentős kényelmetlenséget” a fogyasztónak. Azt azonban nem határozza meg a jogszabály, hogy a termék meghibásodása esetén hányszor köteles a fogyasztó elfogadni a kijavítást, mielőtt a cserélést kérné, vagy hányszor köteles a cserét elfogadni a vételár visszafizetése előtt – írja közleményében a fogyasztóvédelmi szervezet.

A testület elé került jótállással, szavatossággal kapcsolatos ügyek egy része rámutatott arra is, hogy a szakértői vélemények sokszor egyoldalúak, megkérdőjelezhető függetlenségük, nincs egyértelmű jogi szabályozás a kötelező érvényre – mutatott rá a Pest megyei Békéltető Testület.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.