Ír KocsmaSó – frenetikus vigadozás volt szombaton Budaörsön

(Budaörs – 2013. április 8., Budaörsi Infó) A 2013. április 6-án a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban megrendezésre került Ír KocsmaSó az este folyamán fergeteges bulivá nőtte ki magát. A rendezvényen fellépett a Firkin zenekar és Gyulai Júlia, akik nemcsak akusztikai élményt nyújtottak a koncertre érkezőknek, hanem ütemes tánclépéseikkel is felpezsdítették a hangulatot. A közönség a zenekarral együtt ropta a ritmust, fogyott az ír Guinness és a gulyás is.

 

 

2011-ben a Jókai Mór Művelődési Házban már volt lehetőségük a budaörsieknek a Firkin zenekarral együtt ropni a ritmust, de a tavalyi kihagyást követően idén újra átadhatták magukat a zene, a tánc, és az ír kocsmahangulat biztosította akusztikai és optikai katarzisnak. A rendezvényen most sem volt hiány az írek által annyira kedvelt Guinnessben, melyet titkos hozzávalók alkalmazásával még a XVIII. században Arthur Guinnesss alkotott meg, és új sörével óriási sikert aratott a whisky-fogyasztók körében. (A Guinness történetéről további információkat találnak olvasóink ezen a linken.)

A koncerten az ír gulyást is megkóstolhatták az érdeklődők, melynek csábító illata nem tűrt semmiféle ellenállást, mi is kénytelenek voltunk enni a paprikamentes ír eledelből. Mondanunk sem kell, hogy füleink és lábaink után a szánkban található ízlelőbimbók is bekapcsolódtak a gyönyörszerzés folyamatába. A levest otthon is könnyedén elkészítheti bárki, melynek pontos összetevőit itt találják meg.

A gőzölgő ír gulyás

Selmeczi Ágnes, a program szervezője lapunknak elmondta, hogy a West Balkánban történt eset óta szigorú szankciók vannak érvényben egy-egy rendezvény befogadóképességét tekintve, így az Ír KocsmaSóra sem engedték be korlátlan számban a jelentkezőket. A szervezőnőnek korábbi aggodalma, miszerint az idei évben nem fogyott annyi jegy, és a rendezvény előtt még amiatt kellett aggódnia, hogy “hogyan fizeti ki az ember a gázsikat”, szertefoszlani látszott. “… régen az volt a jó egy buliban, hogyha jó sokan voltunk.” Kétségtelen, hogy a mostani rendezvénynek is az adta meg a izzadósan táncolós hangulatát, hogy rengetegen voltak. A színházteremben a fiatalabbak elöl riszáltak, az idősebbek pedig a hátsó sorokban, a székeken ülve élvezték a Firkin zenekar produkcióját.

A Firkin énekese, Marthy Barna hihetetlen dinamikával késztette tombolásra a táncoló közönséget. Dalaik olyan életérzésről tettek tanúbizonyságot, mely tökéletes alapot szolgáltatott a heti munkában megfáradt közönségnek egy hétvégei kiadós feszültséglevezetéshez. A színpadra hamarosan Gyulai Júlia, a Coincidance együttes művészeti vezetője is betoppant, aki saját koreográfiáját mutatta be. Öröme és kedves lénye csak tovább ingerelte a partizókat; voltak, akik ekkor álltak fel székeikből és kezdték szaporán dobálni lábaikat.


A Firkin zenekar 2008-ban azzal a szándékkal állt össze, hogy “lazítson, kikapcsoljon és megpörgessen”. Nos, ezt a küldetésüket szombaton Budaörsön is beteljesítették. Nem volt olyan ember, aki ne tapsolta volna vissza többször is a zenekart egy ráadásszámra. Selmeczi Ágnes szerkesztőségünkben tett látogatása során az ír kultúrával kapcsolatos észrevételét a következőképpen fogalmazta meg: “annak ellenére, hogy Írországban állandóan esik az eső, ott mégis mosolyognak az emberek, mindenki jókedvű.” Ezt a derűt és gondtalanságot hozta el a Firkin szombaton Budaörsre is. Egyet sajnálhatunk csak, hogy az est véget ért; de az élmény, melyet ott magunkba szippanthattunk, kitart még egy darabig; és a tanulságból pedig új erőre kaphatunk: a carpe diem életérzés, valamint az élet igenlése és öröme elüldözte a telet, és városunkban mára már a nap is kisütött.

(Budaörsi Infó, Porcsin Lívia)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.