Macskássy Izolda kiállítása: táncra perdült a “Tavaszi telihold” közönsége

Macskássy Izolda “Tavaszi telihold” című selyemfestmény-kiállítása március 5-én 18 órai kezdettel nyílt meg a budaörsi Városháza előcsarnokában. A kiállítás március 22-ig (Izolda napig) látogatható minden nap 8 és 18 óra között. A megnyitón Wittinghoff Tamás polgármester mondott ünnepi köszöntőt.

 

 

A marosvásárhelyi születésű híres festő és grafikusművész tanulmányait Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd elnyert egy nemzetközi ösztöndíjat, így tanulmányait Ausztriában fejezte be. 1971-ben költözött Magyarországra, ahol a képzőművészeti világ egyik neves alkotójává vált. Több nagysikerű kiállítása – mind itthon, mind pedig Erdélyben és Európa különböző országaiban is – meghozták számára a szakmai elismerést.

A kiállításhoz a kellemes hangulatot a Budaörsi Görög Önkormányzat zenekara, a Palio Buzuki játéka biztosította. Wittinghoff Tamás köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy Macskássy Izoldával bensőséges kapcsolat alakult ki közöttük. Majd a polgármester arra is kitért, hogy “ennyire nívós kiállítást nem sokat rendeztünk még”, hiszen most egy olyan világhírű kiállítóművész a vendége Budaörsnek, akihez Wittinghoff Tamást személyes kapcsolat is fűzi. A polgármester arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy Macskássy Izolda az egyetlen olyan magyar kiállítóművész, akinek az Európai Parlamentben kiállítása volt.

Budaörs polgármestere azzal folytatta a mondandóját, hogy a művésznő alkotásai, illetve azoknak hatása miatt senki nem következtetne a művésznő valódi korára, majd hozzátette: “bár egy hölgynek a koráról nem szokás beszélni, úgyhogy én nem is fogok.” Ekkor vágott közbe cserfesen Macskássy Izolda a polgármesteri köszöntőbe: “Légyszíves beszélj! 68 éves vagyok.”

A közönség erre a kijelentésre tapsolni kezdett, majd Wittinghoff Tamás újra felvette a beszélgetés fonalát, és a művésznő fiatalságát, üdeségét és az élethez való hozzáállását emelte ki.

A polgármester könnyed beszédében kapcsolatuk néhány kedves epizódját, “gyöngyszemét” is megosztotta a hallgatósággal; elmesélt egy történetet: amikor a művésznő műtermébe látogatott, akkor szinte be sem tudott lépni az ajtón, mert számtalan kiscica rohamozta meg őt. Ekkor szembesült azzal, hogy Izoldának “nem csak a neve macskás”.

Wittinghoff Tamás lezárásként a kiállítás címéhez fűzött még néhány gondolatot, elmondta, hogy március 27-én lesz a következő telihold, “azt megelőzi huszonkettedike, ami azért is nevezetes időpont, mert az Izolda napja.” Így a “Tavaszi telihold” elnevezésű kiállítás a következő és egyben első tavaszi telihold megjelenéséig tekinthető meg a Városháza aulájában.

A Budaörsi Művészek Egyesület tagja, Páczelt Andrea iparművész, textilművész, aki a Palio Buzuki zenekar által biztosított zenei élményt emelte ki, majd köszöntőjében egyéb társművészeteket is “megszólaltatott”. Elsőként Rónay György “Zöld színbe öltözött a rét” c. alkotását szavalta el, majd Macskássy Izolda képei alapján személyes gondolatait, elismerő szavait ismerhette meg a közönség. Páczelt Andrea a játékosságot és a meseiséget emelte ki főmotívumként Macskássy művészetében. “Macskássy Izolda legőszintébb, legnemesebb célja – miként ő maga is vallja -, alkotásaival beköltözni az otthonokba, jelen lenni viskókban, palotákban egyaránt.”

Macskássy Izolda elszorult torokkal, meghatódva köszönte meg a jelenlévőknek, valamint az őt köszöntőknek a kedves szavakat, majd a kritikus én is előtört belőle, illetve csak előtört volna, ugyanis meg kellett állapítania, hogy ez “életem első olyan kiállítása, ahol nem tudok semmibe belekötni.”

A festőművész rendkívül röviden beszélt csak saját alkotásainak történetéről, elmesélte, hogy egyszer azt mondta műveiről egy elemző, hogy volt egy kék korszaka, erre a művésznő azt válaszolta neki, hogy “ez nem kék korszak, hanem akkor nem lehetett Budapesten zöld festéket kapni”.

Ezzel csak azt kívánta nyomatékosítani, hogy ne határozzák meg, hogy műveiben milyen korszakváltásokra utaló jegyeket lehet felfedezni, mivel “nincs korszak” – tette hozzá nemes egyszerűséggel Macskássy Izolda.

A jó hangulatot csak tovább fokozta, hogy a helyi görög együttes újra rázendített egy dalra, Macskássy Izolda pedig fiatalos lendületével táncra csábította a közönség néhány tagját, köztük Wittinghoff Tamás polgármestert is.

(Budaörsi Infó – Porcsin Lívia)

facebook:

3 hozzászólás

  1. […] több képzőművészeti kiállítás megnyitójának is szemtanúi lehettünk Budaörsön. Macskássy Izolda Tavaszi telihold című selyemfestmény-kiállítása március 5-22. között tekinthető meg a Városháza (2040 Budaörs, Szabadság út 134.) […]

  2. […] közül kiemelte még Wittinghoff Tamás polgármester a március 5-én megrendezésre került Macskássy Izolda kiállítását, a március 7-én tartott rendkívüli testületi ülést, a nőnapot, a helyi baptista gyülekezet […]

  3. […] Macskássy Izolda munkásságát jól ismeri a budaörsi publikum. Legutolsó, “Tavaszi telihold” című selyemfestmény-kiállítását 2013 márciusában a budaörsi Városháza előcsarnokában tekinthették meg a helyiek. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.