Újabb lélekemelő este a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskolában (képek)

Budaörs (2013. március 9. – Budaörsi Infó) A Leopold Mozart Zeneiskola (2040 Budaörs, Rózsa u. 17.) 2013. március 8-án, pénteken este 18 órakor Kamarahangversenyt rendezett, melynek keretében Szarka Tamás budaörsi keramikus művész Lakatlan bolygó című kiállítását is megnyitották.

 

 

Az elmúlt napokban a Zeneiskola kiállítása mellett, több képzőművészeti kiállítás megnyitójának is szemtanúi lehettünk Budaörsön. Macskássy Izolda Tavaszi telihold című selyemfestmény-kiállítása március 5-22. között tekinthető meg a Városháza (2040 Budaörs, Szabadság út 134.) előcsarnokában. A rendezvényt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere nyitotta meg.

A Tegyünk Együtt Egymásért Közhasznú Egyesület ismét megrendezi az Amatőr művészeink a nagyvilágból és itthonról Budaörsön a budaörsiekkel együtt című képzőművészeti kiállítást, amely március 7-18. között tekinthető meg a budaörsi uszodában. (2040 Budaörs, Hársfa utca 6.)

A “Hallgassunk egy kis zenét, nézzünk meg egy szép festményt, és tegyünk valami jót” (Goethe) mottó jegyében a 20 éves budaörsi Leopold Mozart Zeneiskolában, dr. Madarászné Losonczy Katalin igazgató asszony irányításával,  immár hagyomány a bensőséges hangulatú komolyzenei koncertek megrendezése és párhuzamosan az egyéb művészeti ágak bemutatkozási lehetőségének a biztosítása is. Sokan szeretik és járnak el ezekre a családias hangulatú lélekemelő estekre.

Szarka Tamás budaörsi keramikus művész agyag és fémek kapcsolatával létrehozott kisplasztikákat, domborműveket készít. Tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia-porcelán szakán végezte, majd később a kecskeméti mesterképzőn Csekovszky Árpád, Horváth Márton, Minya Mária, Nagy Márta és Schrammel Imre növendéke volt.

Jelenleg ő a RegiArt Egyesületnek a vezetője, ezenkívül tagja a Magyar Alkotóművészek és a Székesfehérvári Művészek Társaságának. Budaörsön az Illyés-emlékhely – amely bronzból és kőből készült – is az ő keze munkáját dicséri. 2000-ben készítette el a budaörsi Ifjúsági Ház homlokzati épületkerámia elemeit, 2006-ban pedig a Régészeti Gyűjtemény számára alkotta meg az Idő oszlop c. alkotását.

Szarka Tamás keramikus művész Lakatlan bolygó című kiállítását Novotny Tihamér művészeti író nyitotta meg.

A Leopold Mozart Zeneiskola szervezésében a hangversenyen fellépett Bogáti László hegedűművész, Óhidiné Pál Judit és Szekér Bernadett zongoraművész. Elsőként Bogáti László és Óhidiné Pál Judit előadásában hallhattuk J. S. Bach F-moll szonátáját, majd W. A. Mozart G-dúr szonátáját, végül pedig C. Debussy G-moll szonátáját mutatták be a művészek. Szekér Bernadett C. Debussy Fények a vízen című darabját játszotta el.

 

 

 

A Leopold Mozart Zeneiskola bejárata

 

Vadászkürt – Vajon meddig bírja cérnával?

 

 

A művész érkezése

 

Az iskola második emeleti falán híres zeneszerzők, irodalmárok, művészek bölcsességei függenek, melyek közül néhányat egy csokorba gyűjtöttünk. Talán az egyik legnehezebb feladat magát a zenét visszaadni, szavakba önteni, leírni, elmesélni. Mert ecsetelhetünk egy történetet, egy viccet, egy tragédiát, még egy festményt is, de a zene megfoghatatlan marad, a zene csupa érzelem, szavakba zárni lehetetlen. Egy-egy vonását, egy-egy hangját elcsíphetjük, de a hatás, melyet lelkünkre gyakorol, örökre megragadhatatlan marad.

“Ha fiatalok akarunk maradni, minden nap olvassunk el egy költeményt, hallgassunk egy kis zenét, nézzünk meg egy szép festményt, és, amennyiben lehetséges, tegyünk valami jót. Az ember legfőbb érdeme éppen az, hogy képes felülkerekedni a külső körülményeken, és minél kisebb befolyást enged azoknak.” (Johann Wolfgang von Goethe)

“Mozart muzsikáját hallani olyan, mintha valami jócselekedetet vinne végbe az ember. Nehéz pontosan meghatározni, hogy miben rejlik ez a befolyás, de jótékonyságában nem kételkedhetünk minél inkább korosodom és minél jobban megismerem őt, annál inkább szeretem magát a zenét.” (Pjotr Iljics Csajkovszkij)

“Amikor Chopint játszom, úgy érzem, mintha olyan bűnöket könnyeznék meg, melyeket el sem követtem, és olyan tragédiákat gyászolnék, melyek nem a sajátjaim. A muzsika mindig is ilyen hatással van rám. Olyan múltat teremt az ember számára, melyet tudatlanul élt meg, és eltelíti az embert azzal a fájdalommal, mely rejtve maradt könnyei előtt.” (Oscar Wilde)

Zenekedvelők

(Budaörsi Infó – Porcsin Lívia)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.