Szénné égett Macskássy Izolda lakása

(Budaörs, 2014. augusztus 07. – Budaörsi Infó) Egy élet munkája vált a lángok martalékává 2014. július 30-án a Budafoki úton. Macskássy Izolda lakása, és benne található alkotásai, gyűjteménye megsemmisült. A művésznőt névtelen telefonhívásokkal többször zaklatták hovatartozása és politikai nézetei miatt, azonban az nem bizonyított, hogy összefüggés lenne a tűz és a fenyegetések között.

Macskássy Izolda munkásságát jól ismeri a budaörsi publikum. Legutolsó, “Tavaszi telihold” című selyemfestmény-kiállítását 2013 márciusában a budaörsi Városháza előcsarnokában tekinthették meg a helyiek.

macskassy_varoshaza_aula

A marosvásárhelyi születésű híres festő és grafikusművész tanulmányait Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd elnyert egy nemzetközi ösztöndíjat, így tanulmányait Ausztriában fejezte be. 1971-ben költözött Magyarországra, ahol a képzőművészeti világ egyik neves alkotójává vált. Több nagy sikerű kiállítása – mind itthon, mind pedig Erdélyben és Európa különböző országaiban is – meghozták számára a szakmai elismerést.

macskassy_izolda_haza2

forrás: librarius.hu

A művésznő 50 évnyi munkája veszett kárba a tűz miatt. A pótolhatatlan kincsek értéke felbecsülhetetlen. Harmincnál is több saját festmény, ikonkép a 17-18.század fordulójáról, századfordulós csillár, és az ükanyai, dédanyai ezüstöröksége.  Az ingóságok mellett 30 milliós kár keletkezett az ingatlanban is.

macskassy_izolda_haza

forrás: librarius.hu

 

macskasssy_izolda_lakasa_leegett_budaoki_ut1_2014jul30

 

macskasssy_izolda_lakasa_leegett_budaoki_ut_02_2014jul30

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.