Nem volt szükség rendőri intézkedésre a fővárosban a hallgatói tiltakozáson

Nem történt rendőri intézkedés a hétfő esti fővárosi spontán diáktüntetésen – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

 

A közlemény szerint a vonulás útvonalát 35 rendőr biztosította. A demonstráció pár perccel este fél kilenc után ért véget.
Budapesten hétfő este több száz hallgató egy időre lezárta a Petőfi hidat, majd a Közraktár utca – Kálvin tér – Astoria – Deák Ferenc tér – Kossuth tér – Lánchíd – Clark Ádám tér útvonalon vonult végig.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint azonnal meg kell egyezni a felsőoktatás jövőjéről, mielőbb nyugalomra és tárgyalásra van szükség, ezért a párt hétfői közleményében óvott mindenkit az erőszakos tiltakozástól.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy fogalmazott: “amit a kormány csinál, az felelőtlen és dilettáns diktátum”.

Ezért a DK szerint a hallgatók, a tanárok, az egyetemek felháborodása jogos. A DK szolidaritást vállal a hallgatókkal és a tanárokkal – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor megjegyezte: “az is világos, hogy nem lehet fenntartani tovább az ingyenes felsőoktatás látszatát sem”.  Azt írta, hogy kölcsönös kompromisszumokon alapuló, tisztességes tárgyalásokon kiérlelt új megoldásokra van szükség, annak részeként ki kell nyitni az egyetemek kapuját mindenki előtt, mindenütt biztosítani kell, hogy a finanszírozás oroszlánrészét az állam vállalja.

MTI Fotó: Mohai Balázs

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.