Egyensúlyt teremt a külügyminiszterek által elfogadott dokumentum

Martonyi János szerint az uniós külügyminiszterek által az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban elfogadott dokumentum egyensúlyt teremt abban az értelemben, hogy nemtetszését fejezi ki az izraeli telepépítésekkel kapcsolatban, ugyanakkor elítéli a Hamász-vezetők hétvégi megnyilvánulásait.

 

Erről a tárcavezető hétfőn beszélt, miután részt vett az uniós külügyminiszterek tanácskozásán.
A külügyminiszterek által elfogadott dokumentum leszögezi, hogy addig nem lesz fenntartható béke, amíg a palesztinok államiságra és szuverenitásra vonatkozó vágyai, illetve Izrael biztonságra vonatkozó elvárásai nem teljesülnek átfogó, tárgyalásos úton elért békeszerződés formájában, amely két független állam létén alapszik.
 

A külügyminisztereket “mélyen felkavarják” Izraelnek a telepek bővítésére vonatkozó tervei Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben, különös tekintettel az “E1”-es területnek nevezett térségben – áll a nyilatkozatban. A külügyminiszterek értékelése szerint ez a terv, ha megvalósul, súlyosan aláássa a konfliktus tárgyalásos megoldását, mert veszélybe sodorja az egybefüggő, életképes palesztin állam létrejöttét, és azt, hogy Jeruzsálem mindkét állam fővárosa legyen. A tárcavezetők továbbá megállapítják, hogy a telepbővítés a civil lakosság kényszerű áthelyezését vonhatja maga után, valamint ismételten leszögezik, hogy a telepek a nemzetközi jog szerint törvénytelenek és akadályozzák a békét.
A Hamász vezetőinek a hétvégén tett kijelentéseit ugyanakkor az Európai Unió külügyminiszterei határozottan visszautasítják. “Az Európai Unió elfogadhatatlannak tartja a Hamász-vezetők által tett gyújtó hangú kijelentéseket, amelyek tagadják Izrael állam létjogosultságát” – fogalmaz az állásfoglalás.
 

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Közel-Kelet és Jeruzsálem tekintetében az Európai Unió nem ismeri el az 1967 előtti határok megváltoztatását és leszögezi, hogy az Izrael és az unió közötti szerződések nem érvényesek az 1967-ben Izrael által elfoglalt területeken: a Golán-fennsíkon, Ciszjordániában és a Gázai övezetben.
 

A külügyminiszterek felszólítják Izraelt, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely aláásná a Palesztin Nemzeti Hatóság pénzügyi helyzetét, mert ez a tárcavezetők szerint negatív hatással lenne a két fél közötti együttműködésre és a tárgyalásokkal kapcsolatos kilátásokra. Kijelentik: az adó- és vámbevételek átutalásával kapcsolatos szerződéses előírásokat tiszteletben kell tartani.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.