Vitára bocsátják a Pest megyei területfejlesztési koncepciót

Fórumokat tart az elkövetkező hetekben Pest megye önkormányzata a régió önkormányzatai, piaci szereplői, tudományos képviselői, illetve a civil szféra bevonásával a készülő megyei területfejlesztési koncepcióról – közölte a megyeháza sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

 

Ambrus András elmondta, hogy a jogszabályban előírt kötelező egyeztetéseken túlmutató konzultációkon olyan javaslatokat és észrevételeket várnak, amelyek később beépülhetnek a koncepcióba.

Érden október 31-én, Cegléden november 9-én, Pomázon november 15-én, Kistarcsán pedig november 16-án várják a meghívott szakembereket és az érdeklődőket (a fórumok nyilvánosak).

A sajtófőnök – idézve az eddigi szakértői véleményeket – a fejlesztési alapelvek között említette a megye önálló, megkülönböztető erővel bíró értékteremtő képességét, amely indokolttá teszi, hogy Pest megye önálló fejlesztési régió legyen a jövőben. Ezt figyelembe véve a hosszú távú tervek között szerepel egyebek mellett az úgynevezett haránt irányú közlekedési kapcsolatok megteremtése a régió városai, kistérségei között; az ipari parkok és fejlesztési területek feltárása, összekapcsolása; a vállalkozások közötti együttműködés javítása; a folyamatosan növekvő népesség számára nyújtott ellátások, szolgáltatások körének bővítése, illetve a “közműolló” zárása.

Az előzetes koncepcióban szó van a főváros és körzetének esetleges kelet-közép-európai csomóponttá válásáról is, közlekedési, logisztikai kapcsolódással a Távol-Kelet felé – sorolta a példákat Ambrus András.

A végleges területfejlesztési tervet 2013 első negyedévében hagyja jóvá a közgyűlés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.