Olasz és magyar képzőművészek közös kiállítása Rómában

Harmincöt olasz grafikus és tíz magyar szobrász műveiből nyílik kiállítás Róma – Pécs menettérti címmel pénteken a Római Magyar Akadémián; a megnyitó után Zsoldos Bálint zongoraművész ad koncertet Liszt Ferenc műveiből.

 

Németh Pál szobrász, a tárlat társkurátora elmondta az MTI-nek, hogy a tárlat Pécsről utazott Rómába, augusztusban mutatták be a pécsi Nádor Galériában Pécs – Róma menettérti címmel. A pécsi Fondéria Művészeti Egyesület, amelynek tagjai bronzöntők, szobrászok az olasz Stamperia del Tevere fiatal grafikusaival és az urbinói KAUS rézmetsző társasággal valamint az I Diagonali kulturális egyesülettel együttműködésben hozták létre a kiállítást.
 

Mivel a bronzöntés és a rézmetszés is klasszikus képzőművészeti technika, művelőitől megköveteli a hagyomány alapos ismeretét. A kiállítás jó néhány olyan művet vonultat fel, amelyben tetten érhető ennek a technikának a virtuóz jelenléte, mint például a magyar Rétfalvi Sándor vagy Palotás József szobrain. Ugyanakkor Veres Balázs munkája, amely bronz hengerben beton metrókocsit formáz, Támuly Zsuzsanna tésztaszűrőjén cérna folyik át és hímzéssé változik, vagy Mészáros Gergely bitumentócsából eredő fája, rajta fekete almával a kortárs tendenciákat mutatja. Így kap kettős értelmet a cím: a hagyománytól el és vissza – magyarázta a kurátor.
 

A Fondéria Művészeti Egyesület nem ismeretlen Rómában, 2010-ben a társaság köztéri plasztikát állított Amerigo Tot magyar születésű szobrász születésének 100. évfordulója tiszteletére Róma egyik legnagyobb köztéri parkjában – jegyezte meg Németh Pál.
 

A tárlat november 25-ig látható a Római Magyar Akadémián. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
 

A képzőművészeti kiállítás megnyitója után, este fél kilenckor Zsoldos Bálint zongoraművész ad koncertet Liszt Ferenc műveiből. Mint az MTI-nek elmondta, most először játszik a Római Magyar Akadémián. Programján Liszt Vándorévek sorozata első kötetéből, a Svájcból az Obermann völgye, A genfi harangok és a Honvágy szerepel, majd az est második részében előadja a h-moll szonátát.
 

Zsoldos Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán végzett, szóló koncertet adott többek között Mantovában, a Teatro Bibienában, Moszkvában, a Rahmanyinov-teremben és Amszterdamban, a Concertgebouwban. Budapesten legközelebb november 29-én ad szóló estet Brahms műveiből a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.