Műszaki Emmy-díjat nyert egy magyar fejlesztés

Műszaki Emmy-díjat nyert a Colorfront magyar cég, amely az On-Set Dailies nevű termékével érdemelte ki az amerikai televíziós akadémia elismerését Los Angelesben.

 

A magyar fejlesztők 2010-ben egy korábbi munkájukért már technikai Oscar-díjat is kaptak. Ezúttal egy olyan programmal hívták fel a figyelmet magukra, amely gyökeresen megváltoztatta a televíziós sorozatok és mozifilmek készítésének módját – közölte a cég az MTI-vel a helyi idő szerint szerda este tartott díjátadót követően.

A műszaki Emmyt minden évben olyan cégek vagy személyek kapják meg, amelyek vagy akik jelentős fejlesztéssel járulnak hozzá a televíziós iparághoz – vagy a már meglévő módszerek továbbfejlesztésével vagy olyan újításokkal, amelyek alapjaiban változtatják meg a televíziós műsorok közvetítésének, rögzítésének vagy vételének technológiáját.

Az amerikai televíziós akadémia indoklása szerint az On-Set Dailies segítségével lehetővé vált a digitális képrögzítési technológiára átállt televíziós műsorok és sorozatok napi nyersanyagának hatékony feldolgozása. Különleges adatfeldolgozási sebességének köszönhetően az On-Set Dailies a napi forgatott anyagból készített musztert rendkívül rövid határidővel bocsátja a vágók és a produkción dolgozók rendelkezésére.

A fejlesztés 2011 tavaszán mutatkozott be az Egyesült Államokban. A vezető amerikai utómunka-stúdiók és filmes laborok a napi több órányi, digitálisan rögzített felvételek feldolgozására ma már szinte kizárólag ezt a technológiát használják.

Az újgenerációs digitális kamerák már a 35 mm-es filmmel megegyező minőségű felvételeket készítenek, ennek köszönhetően megtakarítható a nyersanyag beszerzésére és tárolására, a filmelőhívásra, az előhívott negatív szkennelésére és a videoátírásra fordított költség. A fájlalapú képfeldolgozással emellett lehetőség nyílik az eredeti képminőség megőrzése.

A magyar cég technológiáját olyan nagy sorozatok forgatása során használták, mint a CSI: Miami helyszínelők, a Dexter, a True Blood – Inni és élni hagyni, a Született feleségek, a Doktor House, a Borgiák, a Walking Dead, a Vámpírnaplók és a Modern család.

Emellett filmes produkciók is alkalmazzák a fejlesztést: használták a Skyfall – Égszakadás című James Bond-filmben, a Bosszúállók, az Abraham Lincoln, a vámpírvadász vagy épp a World War Z című filmeknél is.

A Colorfont új termékét ugyanaz a csapat fejlesztette ki, amely 2010-ben az amerikai filmakadémiától a Lustre fényelő rendszer kifejlesztéséért technikai Oscar-díjat kapott. A vállalkozást Jászberényi Márk és fivére, Áron alapította.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.