Szigetvita – Erősíti a vitatott szigetek védelmét Japán

Időleges átcsoportosítást hajt végre a japán rendőrség, hogy erősítse a Japán ellenőrzés alatt álló, de Kína által sajátjának tekintett kelet-kínai-tengeri szigetcsoport környékén végzett biztonsági tevékenységét – jelentette hétfőn a Jomirui Simbun japán napilap.

 

 

Az országos rendőr-főkapitányság arra utasította Kanagava és Oszak prefektúra rendfenntartó erőit, hogy néhány munkatársukat időlegesen a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojö (Diaoyu) néven ismert szigetek felett közigazgatást gyakorló Okinava prefektúrába vezényeljék át.
 

Az átcsoportosított rendőrök a japán parti őrség őrjáratait fogják segíteni annak érdekében, hogy megakadályozzák a nem engedélyezett partraszállásokat és minden más törvénytelen tevékenységet a szigeteken és az azokat övező vizeken – írta a Jomiuri rendőrségi forrásokra hivatkozva, hozzátéve, hogy a közeljövőben tokiói rendőrök is érkezhetnek Okinavára.
 

A japán jog szerint az állam területére való illegális behatolások kezelése a parti őrség és a rendőrség közös feladata.
Az okinavai rendőrség a közelmúltban kérte a többi prefektúra segítségét, mivel a szigetvita fellángolása óta nem tudott lépést tartani megnövekedett feladataival. A szigetek parti vizeire – amelyeket Japán szerint fennhatósága alá tartoznak – az elmúlt hónapokban számos kínai és tajvani hajó hatolt be, a kormányzati tiltás ellenére a szárazföldön több ízben partra szálltak kínai és japán nacionalista aktivisták.
 

A területi vita szeptemberben azután mérgesedett el, hogy a japán kormány állami kézbe vette a szigetcsoport három tagját, Peking heves tiltakozását és Kína-szerte Japán-ellenes tüntetéseket kiváltva.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.