Emelkednek az élelmiszerárak

A következő félévben élelmiszer árrobbanásra nem, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsőben megvalósuló, 10 százalék körüli élelmiszer áremelkedést vár az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

 

Az intézet legfrissebb, az MTI-nek eljuttatott felmérése szerint az alapvető élelmiszerek ára termékenként eltérő mértékben, de összességében mintegy 10 százalék körüli ütemben emelkedhet.

 

Október és a jövő év márciusa között a fehér kenyér fogyasztói áremelkedése a szakemberek szerint előreláthatólag nem haladja majd meg a 15-20 százalékot; a nyerstej felvásárlási ára összességében 6-9 százalékkal lehet magasabb az augusztusi árszintnél és kilogrammonként 84-87 forint közötti sávban mozog majd. Ennek megfelelően a tej fogyasztói árának emelkedését a szakértők 5-7 százalék között valószínűsítik.
 

A vágósertés termelői ára 5-10 százalékkal emelkedhet az augusztusi árakhoz képest, így élősúlyban számítva kilogrammonként 420-440 forint között alakul. A sertéshúsok fogyasztói árában a termelői árnál kisebb emelkedéssel számolnak a kutatók.
 

A vágócsirke termelői ára szintén tovább nőhet, és a 2012. augusztus havinál, akár 8-10 százalékkal is magasabb lehet. A szakértők számításai alapján a kilónkénti 294-299 forint közötti tartományban mozoghat. A bontott csirke fogyasztói árának emelkedését pedig 6-8 százalék között valószínűsítik a következő hat hónapban.
megjegyzik azt is: az elmúlt hetek betakarítási adatai, és piaci fejleményei alapján nem várható élelmiszer árrobbanás, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsős élelmiszer áremelkedés következhet be.
 

A szakemberek felidézik, hogy az Európai Bizottság előrejelzései szerint a következő gazdasági évben tartósan magas, de lassan csökkenő árakra lehet számítani a takarmánypiacon. A magas takarmányárak a feldolgozott, és hústermékek árában minden bizonnyal emelkedés okoznak, aminek mértéke azonban nehezen megbecsülhető. Az idén Magyarországon és a világpiacon is drága a  takarmány a gyenge termés miatt; az árak szeptemberben tetőztek, azóta kismértékű árcsökkenés kezdődött – olvasható az összefoglalóban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.