Budaörsi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzati ünnepség

2012. október 12-én ünnepélyes keretek között, emléktáblák átadásával fejezték ki  köszönetüket azoknak, akik támogatták munkájukat. Bánlaki Józsefet, a Budaörsi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét kérdeztük.

 

Ki szervezte a rendezvényt?

 

Az ünnepséget a Szlovák Magyar Közhasznú Egyesület rendezte, mely 2005-ben az önkormányzat vezetőségének közreműködésével lett életre hívva. A törvény akkor azt mondta ki, hogy nemzetiségi önkormányzati választást csak a településen működő egyesület jelöltjeiből lehet szervezni.

Így hoztuk létre az egyesületet, melynek elnöke Majoros Éva.

 

Miért fontos a 2012-es év?

 

Nagyon egyszerű oka van. 2002 októberében alakult meg Budaörsön a Szlovák, akkor még kisebbségi, most már nemzetiségi önkormányzat. Ennek alkalmából rendeztük meg ma ezt a kis ünnepséget. Bár az igaz, hogy nem tíz éven keresztül működtünk, azonban tíz éve alakultunk meg.

 

Pár perc erejéig idézzük fel a múltat. Hogyan jött létre az önkormányzat?

 

Tulajdonképpen egy baráti társaság beszélgetéseinek a végeredménye. Kiderült, hogy közös múlttal rendelkezünk. Ki így, ki úgy került Magyarországra, de nagyjából mindenki a Felvidék és környékéről származott. Rokonságban, közvetlen családban is voltak szlovák származásúak.

 

Mi a célja, feladata?

 

Mi a nemzetiségi kultúrát, a hagyományokat, a kulturális értékeket szeretnénk tovább adni. Azonban az, hogy megalakulhatott az önkormányzat, már egy siker a számunkra.

 

Mit jelent a település számára az önkormányzat?

 

Színesebb, több színűbb lett. Budaörs nagyobb számban sváb településnek számít, de még az

1700-as években is jelentek meg olyan egyéb nemzetiségek, melyek jelenléte tovább színesítették a település életét.

 

Mi történt a tíz év alatt?

 

A 2002-es alakulás után létre hoztuk az ingyenes szlovák nyelvtanfolyamot. Évente ismétlődő szlovák napokat rendezünk, mely most már változó időpontokban, de évente egyszer jelen van.

Részt vettünk a Visegrádi Négyek kulturális rendezvénysorozatában, ahol egy nemzetiségi napot tudtunk összehozni. Sikerült a kistérségen létrehozni a Sóskúti-Pusztazámori Önkormányzattal közösen egy Dalos Könyv nevezetű népzenei gyűjteményt, ami a környéken élő szlovákoknak a múltbeli zenei hagyományát őrizte meg, kép és könyv formájában. Most pedig 2012. szeptember elsejével sikerült ismét útjára indítani az ingyenes szlovák nyelvtanfolyamunkat.

 

Mennyire volt nehéz mindezeknek a megvalósítása?

 

Minden olyan dolgot ami a többség érdekében történik ugyan, azonban a többség ellene nélkülük,

nehéz megvalósítani. Nem könnyű az emberekkel megértetni, hogy nem ellenük, hanem az ő életminőségük javítása érdekében működik egy ilyen nemzetiségi egyesület.

 

Kinek, kiknek tartoznak köszönettel?

 

Budaörs Város Önkormányzatának rengeteget köszönhetünk. Segítették megalakulásunkat és támogatták munkákat.

 

Gondolkoztak már azon, hogy idővel ki fogja átvenni az irányítást?

 

Nem tudjuk még átadni. Nincsenek mögöttünk fiatalok, akik átvennék tőlünk a stafétabotot, Keressük a lehetőségeket, de a harmadik, negyedik generációs szlovák származású gyerekeket már  sajnos nem érdekli. 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.