Lázár János: a magyar vállalkozók kreativitását értékelni kell

A magyar vállalkozók kreativitását, innovációját, jövőbe vetett hitét értékelni kell, kezdeményezésükre a jövőben is szükség van – hangoztatta Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 50. ünnepi küldöttgyűlésén, csütörtökön Budapesten.

 

Az államtitkár rámutatott: a kormány a magyar vállalkozásokat a maga eszközeivel megpróbálja segíteni, de mozgásterét nagyban befolyásolják a világban zajló folyamatok, az európai súlyos gazdasági válság.

Lázár János elmondta, hogy a gazdaság növekedés egyik legnagyobb akadálya a hitel hiánya, és ilyen környezetben a magyar vállalkozói teljesítmény mindenképpen figyelemre méltó.

A magyar kormány a vállalkozói érdekképviseletekkel, a hazai vállalkozásokkal partneri kapcsolat kialakítására törekszik, a kamarai javaslatokat, a vállalkozók szempontjait beépíti a működési rendbe – jelentette ki.

Az államtitkár szólt arról, hogy az európai uniós fejlesztési források átrendezése megindult, az állami bürokrácia csökkentése folyamatban van. Hozzátette: Magyarországon minden hónapban 750 ezer közszférában dolgozó kap bért, ez az arány a foglalkoztatottakhoz képest magas.

A vállalkozók előtt tartott beszédében Lázár János elmondta: a következő évben Magyarországnak ki kell osztania a még felhasználható uniós forrásokat. A kormány azt célozta meg, hogy 100 százalékos legyen az uniós forrásfelhasználás, és legyenek túlvállalások a meg nem valósuló projektek helyébe – tette hozzá.

Lázár János szerint a fő kérdés az, hogy 2013 áprilisáig a fejlesztéspolitikai rendszer képes lesz-e kiosztani 8.500 milliárd forintot, amelyből 3.000 milliárdot a következő fél évben kellene megtennie. Kérdés az is, hogy a magyar kormány képes lesz-e az Európai Unióban érvényesíteni azt a szempontot, hogy a következő fejlesztési ciklusban a rendelkezésre álló forrás 60 százaléka a vállalkozások versenyképességének javítására, vállalkozásfejlesztésre, a növekedés elősegítésére jusson, ne pedig infrastruktúra-fejlesztésre, államigazgatási korszerűsítésre – mutatott rá.

Lázár János elmondta: a kormány hálával tartozik a kamarának kezdeményezései miatt, amelyből jó néhány megvalósult. Az ipari és kereskedelmi kamara kitartott a kormányzat mellett, ezért továbbra is nyitottak az újabb kezdeményezésre, a konzultációkra, a szövetség megerősítésére – hangsúlyozta.

A magyar kis- és középvállalkozások képesek voltak a kormány céljaival azonosulni, a kormányzati törekvést saját lépéseikkel érdemben tudták támogatni – jelentette ki az államtitkár.

Lázár János úgy fogalmazott: nem vagyunk elégedettek a kormány teljesítményével, amit a kamarával való relációjában nyújtott, a fejlesztéspolitikai eredményekkel, a bürokrácia csökkentésének szintjével, a következő két évben sokkal erősebb kormányzati fellépéssel újabb lendületet kell adni, hogy a programígéretek érdemben megvalósuljanak.

Az ünnepi küldöttgyűlésen kamarai kitüntetéseket adtak át a köztestületi munka elismeréseként.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.