A néppárti frakció megvédte a 2013-as kohéziós forrásokat közölte Surján László

A néppárti frakció vezetésével az Európai Parlament (EP) Költségvetési Bizottsága leszavazta a kohéziós politikát ellehetetlenítő módosító indítványokat – közölte csütörtöki közleményében Surján László KDNP-s EP-képviselő.

 

A politikus közleményében beszámolt arról, hogy a költségvetési bizottság befejezte a 2013-as uniós büdzsé módosító indítványairól szóló szavazást. A szakbizottság a legtöbb költségvetési soron nem fogadta el a tanács által javasolt csökkentéseket.

Így a képviselők a tanácsi olvasathoz képest közel 1,5 milliárd euróval emelnék a kötelezettségvállalásokat és 5,3 milliárd euróval a kifizetéseket – tudatta Surján László. Rámutatott, hogy a bizottság több általa jegyzett javaslatot is támogatott, amelyek fontosak Magyarország számára, és kutatás-fejlesztésre, az uniós szomszédságpolitikára, a határőrizet erősítésére, az iskolatejprogramra adnának több forrást.

A közlemény szerint a költségvetési bizottságban a kohéziós politika keretei körül alakult ki törésvonal a frakciók között. A képviselők végül a Surján László és Salvador Garriga módosító indítványai által javasolt emeléseket fogadták el, amelyek a Tanács javaslatánál 1,6 milliárd euróval adnának többet fejlesztéspolitikára.

Az Európai Parlament sajtószolgálata közben arról számolt be, hogy a bizottság a tanács 1,9 milliárd eurós csökkentési javaslatát írná felül, mert az EP-képviselők szerint ez a pénz létfontosságú a gazdaság felpörgetéséhez, a kutatás, a vállalkozás és a munkahelyteremtés támogatása révén.

A regionális politikára 1,6 milliárd euróval fordítanának többet, mint a tanács. A palesztinok és a közel-keleti békefolyamat támogatásával kapcsolatban a képviselők nem csak visszaszavazták a büdzsébe azt a 200 millió eurót, amelyet az Európai Bizottság javasolt erre a célra, hanem még 100 millió euróval meg is emelték az összeget.

A parlament tervezett költségvetésének 8,5 százalékos csökkentését viszont nem vetették el, ami annyit jelent, hogy az EP az inflációval korrigáltan ugyanannyi pénzből gazdálkodhat jövőre, mint idén. Mivel jövőre Horvátország is csatlakozik az unióhoz, ez reálértékben összességében csökkenést jelent.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.