Felrobbantják magukat az öregedő termeszek telepük védelmében (videó)

Egy Francia-Guyana őserdeiben élő termeszfaj komolyan veszi az altruizmust: az öregedő munkások mérgező kék folyadékkal telt zsákot növesztenek, amelyet ellenségeikre robbantanak egy önfeláldozó öngyilkos akció részeként, hogy így védjék telepüket.

 

A Neocapritermes taracua elnevezésű termeszfaj robbanó hátizsákjának működését a Science tudományos magazinban írták le cseh kutatók.

Mint Robert Hanus kutatásvezető, a prágai Szerves Kémiai és Biokémiai Intézet termeszbiológusa elmondta, a munkás termeszek egész életükben növesztik a zsákot, amelyet a rovar potrohánál található két mirigy által kiválasztott kék kristályokkal töltenek meg. “Az idősebb egyedek kevésbé hatékonyak az élelemgyűjtés és a fészek fenntartása szempontjából, mint a fiatal munkások” – idézte a Hanust a Nature.com tudományos portál.

A munkájukkal lassacskán haszontalanná váló öreg munkások másként szolgálják a termeszkolóniát, akár önpusztító módon is megvédik a fészket. Ilyen altruista viselkedést mutatnak a termeszek és a mézelő méhek steril munkásai is, amelyek a szaporodás helyett önmaguk feláldozásával szolgálják közösségüket.

 

 

Az öngyilkos védekező szétrepedés több termeszfajnál is megfigyelhető, ami arra utal, hogy jelentős evolúciós előnnyel járt kifejlődése. Egyes fajok egyszerűen ráürítik beleik tartalmát az ellenségre, időnként meglepően nagy távolságból is pontosan célozva. Más fajok ennél tovább mennek, és potrohuk izmait úgy facsarják meg, hogy annak falából kirobbanjon egy darabka, és váladékával találja el az ellenséget.

A Neocapritermes taracua faj még egy lépéssel tovább megy, amikor egy olyan reakciót használ, amely védekezésre szolgáló vegyületét még mérgezőbbé teszi. A réztartalmú kék kristályok a rovar nyálmirigyei mellett vannak. Amikor a támadó ellenség megharapja a termeszt, ez a kis táska elszakad, a kristályok összekeverednek a nyálváladékkal, és reakciójukból létrejön a mérgező kék folyadék.

“A kétkomponensű kémia áll a faj különlegesen mérgező voltának hátterében” – emelte ki Hanus.
(videó is): http://www.nature.com/news/termites-explode-to-defend-their-colonies-1.11074

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.