A magyar film a fővendég a dél-morvaországi Uherské Hradistében

Három neves magyar filmrendező – Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell – is meghívást kapott az idei nyári csehországi filmakadémiára, amely szombaton nyílt meg a dél-morvaországi Uherské Hradistében.

 

Az ünnepi megnyitón Carlos Saura világhírű spanyol rendező átvette életművéért a csehországi filmklubok díját. A fesztiválon ezúttal Carlos Saura kevésbé ismert filmjeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A július 21. és 28. között – már 38. alkalommal – megrendezett népszerű “nyári filmiskola” honlapján (www.lfs.cz) található információk szerint a fesztivál Focus szekciójában ezúttal a magyar filmművészetet mutatják be, mégpedig a kezdetektől napjainkig.

Az 1930-as években készült némafilmek mellett Bacsó Péter, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly és Sándor Pál világhírű filmjeit is műsorra tűzi a rendezvény.

Kiemelt figyelmet szentelnek a meghívott három magyar filmrendező életművének és legjobb filmjeinek: Szabó István, Fliegauf Bence és Jankovics Marcell részt vesz filmjei bemutatóin, és találkozik cseh kollégáival, valamint a film iránt érdeklődő fiatalokkal is.

“Új vélem, jól választottunk. Ennek a három rendezőnek az életműve, filmjeik témája és technikája kitűnő betekintést ad a magyar filmszakma műhelyeibe. Meggyőződésem, hogy ez méltó bemutatása lesz a magyar filmművészetnek” – állítja Jan Jílek, a filmfesztivál egyik szervezője.

A Focus-program és a retrospektívek is a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió közreműködésével valósulnak meg.

A filmszemle keretén belül David Lean kétszeres Oscar-díjas brit filmrendező életművét is bemutatják.

Az 1964-ben alapított Uherské Hradiste-i nyári filmiskola elsősorban a fiataloknak szól. A bemutatókat, vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik az alkotókkal és szakemberekkel. A rendezvény rendkívül népszerű, tavaly a nyári filmakadémia filmjeit több mint hatvanezren nézték meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.