Ritka ítéletidő Pekingben áldozatokkal

Naphosszat szakadó eső mossa a kínai fővárost, több mint 500 hazai és nemzetközi légi járatot töröltek, illetve indítanak késve; szombaton legkevesebb négy halottja és hat sérültje volt négy évtized leghevesebb esőzésének Pekingben – jelentette a kínai központi televízió.

 

A zuhogó eső és az erős szélvihar Peking Tungcsou (Tongzhou) kerületében több háztetőt lesodort, ennek következtében két ember a helyszínen meghalt, hat megsérült, hármat kórházba szállítottak – számoltak be a pekingi mentők.

Szintén Tungcsouban egy embert a villám csapott agyon, Fangsan (Fangshan) kerületben pedig a helyi rendőrség vezetője szenvedett halálos áramütést egy kidőlt villamosvezetéktől. Egy autóvezetőt kórházba kellett szállítani, miután gépkocsija elsüllyedt egy felüljáró alatt.

Peking külső kerületeiben több mint ötezer embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni. Fangsanban diákok százai menekültek épületek felsőbb szintjeire, a mentők vizet és élelmet szállítottak nekik.

A fővárosban több helyütt szabályos tavak keletkeztek; a közlekedési helyzetek kezelésére 7 ezer rendőrt helyeztek szolgálatba.

Az internetes közösségi oldalak tele vannak a ritka nagy mennyiségben, folyamatosan hulló csapadék következményeinek fényképeivel, az elárasztott aluljárókkal vagy a járhatatlanná vált utakon megállásra kényszerült autókkal, motorosokkal, kerékpárosokkal. A gépkocsik és utasaik helyenként a csaknem egy méteresre duzzadt, hömpölygő vízben rekedtek.

A repülőtéri jelentések szerint az esti órákig 475 belföldi járatot töröltek, és csaknem 80 indulását jelentősen késleltette a sűrű eső. Tizennégy külföldre induló gép nem szállt fel, 26 pedig csak késve indult, illetve indul.

A fővárosban átlagban 147 milliméternyi csapadék hullott, de a legsúlyosabban érintett Fangsan kerületben 366 millimétert mértek. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnapig nem lesz változás Peking időjárásban. A hatóságok a négyfokozatú vészjelző skálán 2005 óta először kihirdették a harmadik – narancs – fokozatot, és figyelmeztették a lakosságot a várható következményekre.


facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.