Amerikai és brit lap a magyar gazdaságról, orosz lap “orbanizációról” ír

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap Európával foglalkozó internetes oldala beszámolt Orbán Viktor bécsi látogatásáról, és arról, hogy a magyar miniszterelnök kilátásba helyezte a bankokat sújtó válságadók gyors kivezetését.

 

A lap szerint a kijelentést a nemzetközi hitelezők kegyeinek kereséseként, valamint az elővigyázatossági hitelmegállapodásról szóló tárgyalások előmozdításának a szándékaként értékelik.

“A bankokkal való együttműködés határozottan fontos eleme az IMF kívánságlistájának, és (a bejelentés) jelképes jelentőségű lépés lehet ebbe az irányba” – idézte a WSJ a Raiffeisen bankház elemzőit.

Az amerikai lap megállapítása szerint a magyar miniszterelnök az utóbbi két hétben pozitívabb hozzáállást tanúsít a pénzügyi megállapodás kérdésében. Idézte Mert Yildizt, a Renaissance Capital elemzőjét, aki úgy vélekedett: “Magyarországnak nincs választása, alá kell írni a megállapodást”.

http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2012/06/13/hungary-courts-lenders-with-offer-to-lift-tax/?mod=WSJBlog&mod=emergingeurope
Varga Mihály, az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter 0,5 százalékos magyarországi gazdasági növekedést jósolt a második félévre, de televíziós nyilatkozata után más kormányilletékesek igyekeztek egyértelművé tenni, hogy a kormány továbbra is kitart idei egész éves, 0,1 százalékos növekedési célszintje mellett. Mindazonáltal ez is “valószínűtlenül derűlátó” prognózisnak tűnik – írta a Financial Times.

Jonathan Wheatley, a londoni gazdasági-politikai napilap felzárkózó piacokkal foglalkozó főszerkesztő-helyettese blogbejegyezésében rámutatott: kevés közgazdász számol azzal, hogy a magyar gazdaság az év végéig be tudja hozni az év eleji lassú startot. Szerinte ennek elsősorban az euróövezeti válság az oka, ám a magyar kormány is hozzájárult a gazdasági bizonytalansághoz egy sor megkérdőjelezhető kezdeményezéssel – ezek közül is a legkirívóbbak a jegybanki szabadság korlátozását célzó intézkedések -, amelyeket az IMF és az EU nyomásának engedve is csak részlegesen fordítottak vissza.

Wheatley szerint Varga Mihály jó hírrel is szolgált a befektetőknek, amikor gyors lépéseket ígért az IMF/EU-csomag ügyében, az általa felvázolt menetrendhez azonban az kellene, hogy a parlament még június vége előtt elfogadja az MNB-törvény módosításait, vagy egy teljesen új törvényt.

http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/06/13/hungary-back-to-growth/#axzz1xlADiuAH
Szergej Roganov filozófus a posztszovjet nemzedék komoly problémájaként tárgyalja a “putyinizmust”, és “orbanizációról” ír az Izvesztyija című orosz napilapban csütörtökön közölt cikkében.

A Kremlhez közeli újságban megjelent vélemény szerint fennáll a veszélye, hogy a kreatív orosz városi elit csomagol és nem először útnak indul, hogy külföldön keresse meg élete értelmét és biztos nyugdíját.

Az orosz filozófus szerint az alkotó elit zsákutcába jutott minden kontinensen. “Még a példaértékű Magyarország is, amely levetette magáról a gyűlöletes kommunista igát, megfertőződött az +orbanizációval+, Orbán Viktortól pedig nem idegen a fasiszta jelképpel való játszadozás” – vélekedik Szergej Roganov orosz filozófus.
htpp://izvestia.ru/news/527317

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.