Emberrablás Szíriában – Válságstáb ült össze a Külügyminisztériumban

Hétfőn válságstáb ült össze a Külügyminisztériumban, hogy áttekintsék a Szíriában elrabolt magyar állampolgárok ügyében szükséges teendőket – közölte az MTI-vel a miniszterelnök szóvivője.

 

Szijjártó Péter közleménye szerint soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért, egyúttal hivatalos jegyzékben kérték, hogy a TEK munkatársai haladéktalanul kaphassanak vízumot Szíriába.

A válságstábban a külügyi tárca, a Terrorelhárítási Központ és más illetékes szervek képviseltették magukat.

A válságstábnak a Miniszterelnökséghez eljuttatott összegzése szerint az eset helyszíne Deir ez-Zór város, amely törzsek által uralt területen fekszik. A damaszkuszi magyar nagykövet folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyi illetékesekkel, és az első lehetséges alkalommal a helyszínre utazik, hogy személyesen kérjen hathatós segítséget a helyi vezetőktől – közölte Szijjártó Péter.

A magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) három órán belül szintén kész a helyszínre küldeni munkatársait, azonban a szír hatóságok egyelőre nem adták ki a szükséges beutazó vízumokat. A közlemény hangsúlyozza, hogy a TEK a hazai és külföldi társszervekkel közösen folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli az információkat a magyarokkal kapcsolatban, ám ez hatékonyabb és gyorsabb lehetne, ha erre a több ezer kilométerre lévő helyszínen lenne lehetőség.

A közlemény arra is kitér, hogy hétfőn soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar állampolgár kiszabadításáért. Egyúttal hivatalos jegyzékben kérték, hogy a TEK munkatársai haladéktalanul kaphassanak vízumot Szíriába. A válságtanácson elhangzott az is, hogy még mindig jelentős számú magyar állampolgár tartózkodik Szíriában (körülbelül 140 fő), akik az ország elhagyására vonatkozó felszólítás ellenére is ott maradtak.

Szíriában szombatra virradó éjszaka két magyar állampolgárságú férfit hurcoltak el ismeretlen fegyveresek.

Vasárnap Szijjártó Péter azt közölte, hogy a TEK-nek “konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak”, és a rendelkezésekre álló információk alapján azt lehetett feltételezni, hogy a magyarok életét abban a pillanatban nem fenyegette közvetlen veszély.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.