Orbán Viktor tárgyalásai Varsóban

Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban, ahol részt vett a Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon.

 

A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a vendéglátó Lengyelországon és Kínán kívül a kelet-közép-európai térség 15 országa képviseltette magát miniszterelnöki, illetve két ország – Albánia és Bulgária – esetében miniszterelnök-helyettesi szinten.

Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos részt vett a kormányfők kerekasztal-beszélgetésén. A magyar miniszterelnök ott elhangzott beszédében úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a II. világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható – jelentette Bata Alexandra, az MTI varsói tudósítója. “Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek” – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni.

 

Orbán szerint Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához. Véleménye szerint az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy “testére szabott gazdaságpolitikát folytasson”. Az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik – folytatta. Azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni a külső adósságcsapdát, amelytől “Magyarország ebben a régióban a leginkább szenved”. A foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét – hangsúlyozta.

Orbán Viktor a kerekasztal után félórás megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Robert Ficóval. Ez volt az első találkozójuk a szlovák kormányfő hivatalba lépése óta. Fico előzetesen jelezte, hogy a tárgyaláson csak gazdasági és szociális témákkal, illetve kölcsönösen előnyös gazdasági projektekkel akar foglalkozni, a két ország közötti vitás kérdések, köztük az állampolgársági törvény nem kerül szóba.

A találkozó után magyar újságíróknak nyilatkozva Orbán elmondta: megállapodtak a komáromi új Duna-híd és legalább két új Ipoly-híd megépítésében, továbbá az energetikai együttműködés felgyorsításában, azaz a gázvezeték kiépítésén túl kilátásba helyezték a két ország elektromos hálózatának összekötését is. A “nehéz kérdésekről” szólva Orbán úgy vélekedett, hogy ezek megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért kerültek előtérbe az ilyen ügyek a mostani tárgyalásokon.

Fico a TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint kijelentette: “Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, nem konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd”. Fico – aki konstruktívnak nevezte a tárgyalást – leszögezte, hogy a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találni. “A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg” – mondta. A szlovák kormányfő utalt arra is, hogy mostani, második kormánya eltér a 2006-2010 közötti kabinetjétől, amelyben helyet kapott a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt is. Jelenleg egypárti kormány vezeti az országot. “A Smer egy normális, európai irányultságú párt, amely tudatosítja, hogy a nemzeti kisebbségeknek milyen hozadékai vannak egy ország számára. Világosan megmondtuk: meg akarjuk őrizni a nemzeti kisebbségek status quo-ját” – hangsúlyozta Robert Fico.

Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel is kétoldalú megbeszélést folytatott. Ezen a megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatása, fejlesztési források és a pénzügyi együttműködés volt terítéken. A találkozóról nyilatkozva elmondta: Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek. Szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is – mondta -, amelyet várhatóan idén sikerül nyélbe ütni, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Pekingbe látogat.

A magyar miniszterelnök kiemelte: a kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani.

Ven Csia-pao a tanácskozáson bejelentette: Peking 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyit a Kína és kelet-közép-európai térség gazdasági együttműködési programjainak finanszírozására. Ezt a keretet az infrastruktúra, az új technológiák és a zöld gazdaság területén megvalósítandó beruházások támogatására lehet felhasználni. Kína a beruházási együttműködés erősítése érdekében egy kínai-közép-európai alapot is létrehoz, amelyben szándékai szerint az első fázisban 500 millió dollár gyűlik össze. Közölte továbbá, hogy kész valutacsere-megállapodásokat kötni a térségbeli országokkal.

Varsóban több tucatnyian tüntettek csütörtökön a kínai kormányfő ellen a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt a kerekasztal helyszíne, a varsói Királyi Vár előtti téren.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.