Zöld út a felvásárlás előtt – Az Auchané lehet a Cora

Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán, hogy az Auchan francia kiskereskedelmi csoport felvásárolja a Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft.-t. Az Auchan közleményben jelezte: minden korábbi Cora dolgozót átvesz, így a felvásárlást követően mintegy 8 ezerre növekszik alkalmazottainak a száma.

 

Az uniós végrehajtó testület Strasbourg-ban tartott heti ülésén született döntés indoklása szerint “a bizottság által folytatott vizsgálatok megerősítették, hogy az egyesüléssel létrejött vállalatnak továbbra is számos egyéb erős versenytársa lesz, és hogy valamennyi érintett piacon elegendő számú alternatív szállító áll majd a fogyasztók rendelkezésére”.

Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében foglalkozott a témával.

A témáról kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy “a felek tevékenységei fedik egymást a magyarországi vegyes kiskereskedelmi üzletekben értékesített napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piacán. A tervezett ügylet hatást gyakorol bizonyos horizontálisan érintett piacokra, elsősorban Budapest környékén. Az egyesüléssel létrejött vállalatnak azonban továbbra is szembe kell néznie a többi, magyarországi, de főleg budapesti piaci résztvevő által gyakorolt versenykényszerrel. Ezenfelül a Bizottság által folytatott vizsgálat megerősítette, hogy a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piaca Magyarországon meglehetősen dinamikus; és az jellemzi, hogy a közelmúltban megjelent új piaci szereplők gyorsan szereztek jelentős részesedést.”

A bizottság ezért arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem korlátozza jelentős mértékben a hatékony versenyt az Európai Gazdasági Térségben vagy annak jelentős részén – áll a közleményben.

A két vállalat egyesített árbevétele alapján a magyar piacon az Auchan várhatóan az ötödik lesz a kereskedelmi vállalatok között – közölte az Auchan Magyarország Kft. az MTI-vel, jelezve azt is: az áruházlánc minden korábbi Cora dolgozót átvesz, így a felvásárlást követően mintegy 8 ezerre növekszik alkalmazottainak a száma.

Az áruházak átalakítása hónapokat vesz igénybe, de nyár végére minden áruház Auchan színekben várja a vásárlókat. Az érintett áruházak  nyitva tartanak az átalakítások ideje alatt is.

A Cora áruházak felvásárlása a jelenlegi, kedvezőtlen gazdasági körülmények között azt bizonyítja, hogy az Auchan bízik a magyar gazdaság fellendülésében, a beszállítók számára a felvásárlás újabb lehetőségeket jelent: mostantól mintegy másfélszer nagyobb piacot biztosít a vállalat, mint eddig – közölte a társaság.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.