100 éves Eggerth Márta, “az operett Callasa”

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul telefonon köszöntötte Eggerth Mártát, a New Yorkban élő magyar származású világhírű koloratúrszopránt abból az alkalomból, hogy a jó egészségnek örvendő és még mindig éneklő művésznő kedden (április 17.) ünnepli 100. születésnapját.

 

A főkonzulátus ünnepi emléklapot küldött a nemzetközileg elismert magyar származású művésznek – közölte a külképviselet kedden az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Eggerth Márta alig 11 éves volt, amikor 1923-ban először fellépett a Pesti Vigadóban. A magyar filmművészetben azzal tett szert hírnévre, hogy Jávor Pál oldalán 1929-ben, az első magyar hangosfilmben, a „Csak egy kislány van a világon”-ban játszott főszerepet. 1936-ban összeházasodott a kor ünnepelt operaénekes sztárjával, a lengyel Jan Kiepurával, akivel a 30-as évek végén az Egyesült Államokba vándorolt ki. Eggerth a New York-i Broadway musicaljeinek egyik nagy sztárja lett, 2000 alkalommal játszotta például a Víg özvegy főszerepét a Majestic Theatre-ben. Még 2006-ban, 94 évesen is nagy sikerű koncertet adott a New York-i Scandinavia House-ban.

Eggerth Márta elmondta a főkonzulnak, hogy 100. születésnapján is előre tekint, mindenesetre a jelen sokkal jobban érdekli, mint a múlt. Születésnapi jókívánói egymás után hívják telefonon, jól esik neki, hogy ennyire sokan tartják meg őt emlékezetükben.

„Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusa őszinte jókívánságait és elismerését fejezi ki 100. születésnapján Eggerth Mártának, a világhírű koloratúrszoprán énekesnek, aki anyanyelvét, magyarságát mindvégig szeretve és tudatosan megőrizte annak ellenére, hogy hosszú évtizedek óta távol él szülőhazájától” – hangzik a főkonzul által aláírt ünnepi oklevél.

“Az én életem unalmas volt. Nem jártam bulikra, nem ittam. Mindig gondolnom kellett a hangomra” – idézte az énekesnő álnaivnak nevezett szavait a The Washington Post című lap, amely nagy cikkben méltatta Eggerth Mártát a születésnap alkalmából. A lap szerint Eggerth még ma, százévesen is féltve őrzi hangját, és örül annak, hogy mind a mai napig érintetlenül megmaradtak a képességei.

Mint mondta, az emberek gyakran kérdezik tőle, milyen érzés 100 évesnek lenni, de ő nem tud válaszolni, mert úgymond nincs összehasonlítási alapja. “Kérdezzenek meg, ha majd 200 éves leszek, akkor majd el tudom mondani, milyen volt 100 évesnek lenni” – mondta az amerikai lapban az operett Callasának is nevezett világsztár.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.