A Dunához közelebb helyezik a Kossuth téri József Attila-szobrot

A Kossuth téren álló József Attila-szobor egy éven belül a Parlament Duna-parti homlokzata előtt létrehozandó sétányra, jelenlegi helyéhez képest a folyóhoz mintegy 20 méterrel közelebb kerül – jelentette be szerdán Budapesten Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője és Vadász György építész, a szobor társtervezője.

 

A Kossuth tér átalakítását célzó Steindl Imre Program során jelentősen megújul a dunai rakpart is: többek között megszűnik a Parlament déli oldalánál található gépkocsifelhajtó, és a folyóparti korzó az Erzsébet hídtól a Margit hídig gyalogosan is végigjárható lesz – közölte Wachsler Tamás az április 11-én, József Attila születésnapján, a költészet napján tartott sajtótájékoztatón.

Vadász György felidézte: a jelenlegi helyén 1980-ban felállított József Attila-emlékművet Marton László szobrászművésszel együtt tervezte, akkoriban több helyszínt is mérlegelve.

Mint hozzátette, a Dunánál címet viselő szobor jelenleg túl messze van a folyótól. A kormány felkérésére Vadász György által készített tervekben a József Attila-emlékmű a tér átrendezése során a Duna-parti sétányra, a jelenleginél méltóbb, “a rakodópart alsó kövén ültem” verssornak megfelelőbb helyre kerül – hangsúlyozta az építész.

Elmondása szerint a költő szobrát úgy helyezik el, hogy az a valaha mért legmagasabb vízállásnál 20-30 centiméterrel magasabban helyezkedjen el. Az emlékmű felirata a rakpart falára, József Attila alakja mögé kerül.

Vadász György újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az emlékmű áthelyezése senki ellen, legkevésbé barátja, a 2008-ban elhunyt Marton László ellen nem tekinthető támadásnak. “Hadd szülessen meg másodszor is ez a gyermek” – utalt közös művükre.

Wachsler Tamás az MTI kérdésére közölte: a Duna-parti sétány kialakítása és a József Attila-szobor átvitele a tervek szerint mintegy egy éven belül, 2013 közepéig lezajlik. Mint hozzáfűzte, néhány héten belül sajtótájékoztatót tartanak a teljes Kossuth tér átrendezéséről, ekkor közlik azt is, hogy kinek a szobra kerülhet majd a József Attila-emlékmű, illetve a Parlament északi homlokzata elől elszállított Károlyi Mihály-szobor helyére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.