Képviselő-testület: Meg kell őrizni az oktatás színvonalát Budaörsön

A képviselő-testület egyhangúan fogadta el a szándéknyilatkozatot amely, arról szól hogy az önkormányzat továbbra is elkötelezett a Budaörsi oktatási intézmények jelenlegi színvonalának megőrzésében. A javaslat elfogadását hosszas, körülbelül 50 perces vita előzte meg.

 

A vélemény ütköztetés magáról a 2013-ban életbe oktatási törvényről szólt. Abban maximálisan egyet értettek a felek hogy az oktatási intézmények magas színvonalát meg kell őrizni.

Budaörs számára az lenne a legelőnyösebb ha az óvodák és iskolák kistérségi fenntartásban maradnának. Ez a modell körülbelül 1 milliárd forinttal olcsóbb, mint ha az önkormányzat egyedül üzemeltetné az oktatási intézményeket.

Sánta Áron, a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság elnöke a testületi ülésen elmondta, hogy nem véletlen az, hogy már korábban a FIDESZ-KDNP kezdeményezte az iskolák kistérségi fenntartásba adását, és ezzel közel egymilliárdnyi plusz forráshoz juttatták az önkormányzatot. Fontosnak tartotta, hogy a kormány intézkedései az oktatás területén a kistelepülések esetében nagy könnyebbséget jelentenek majd, csak a gazdagabb önkormányzatoknál okoznak gondokat, mint Budaörs. De a változásra a teljes városvezetés készül. A Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság már napirendjére vette annak a kérdésnek a vizsgálatát, hogy 2013-tól mind a költségvetés tervezés változása és az intézmények állami kézbe adásba kerülésének különböző verziói milyen hatásokat gyakorolhatnak Budaörs költségvetésére és az intézmények finanszírozására. Így Tulajdonképpen olyan javaslatról vitatkozott aztán döntött a testület, amiben mindannyian egyet értenek. Mondta Sánta Áron.

Wittinghoff Tamás elmondta, hogy a városvezetés mindig mindent megtett azért, hogy a budaörsi oktatási intézmények színvonala kiváló legyen. Ezzel döntéssel is. A polgármester attól fél, hogy az állam sokkal szerényebben, „szabolcsi” szinten finanszírozná az intézmények működését. Hat hónappal az új tanév indulása előtt még mindig ismeretlen, miből is kívánja finanszírozni az új rendszert az állam. Hozzátette hivatalos forrásból meg nem erősített pletykák vannak arról, hogy az önkormányzatoktól elvonják az iparűzési adóbevételének 15-20 százalékát, a Személyi Jövedelem és a Gépjármű Adó egy részét. Ez 1,5 – 2 milliárd forintos bevétel kiesést eredményezne a városnak.

Wittinghoff Tamás elégedett azzal, hogy képviselő-testület valamennyi tagja egyet ért abban, hogy az intézmények színvonalát meg kell tartani. A polgármester szerint érdemes volt lefolytatni a vitát, mert így a budaörsi közvélemény is értesül azokról a változásokról amire az önkormányzat és a teljes városvezetés készül.

Category: News & Politics
Uploaded by: budaorsiinfo
Hosted: youtube

Ha a budaörsi általános és középiskolák állami fenntartásba kerülnek majd 2013. január 1-től, a települések visszavehetik ezt a jogot. Itt a legfontosabb kérdés ami még nem teljesen világos, hogy milyen feltételekkel tehetik meg az önkormányzatok, hogy megtartsák vagy állami gondviselésbe adják az intézményeket. Például az állam hozzányúl-e a a településeken hagyott adóbevételekhez.

Természetesen abban is konszenzus van a képviselő-testületben, hogy amennyiben a jogszabályi környezet és a gazdasági lehetőségek nem teszik Budaörs számára lehetővé, hogy önállóan finanszírozza az oktatási intézményeit, akkor is az önkormányzat minden jogszerű eszközt be fog vetni a magas színvonal megőrzése érdekében. Mint például a Budaörs pótlék vagy a tanárok bérszínvonalának megtartását. Mondta a testületi ülésen Sánta Áron a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság FIDESZ-KDNP-s elnöke.

Az óvodák és a bölcsődék továbbra is önkormányzati fenntartásban maradnak. A képviselő-testület korábban döntött a Csicsergő és a Kincskereső ovi bővítéséről, fejlesztéséről. Több településsel szemben, a budaörsi városvezetés továbbra sem tervezi a bölcsődei térítési díj bevezetését.

Az köznevelési, ismertebb nevén az oktatási törvény szövegének értelmezése alapján Budaörsnek a köznevelési szerződés keretein belül lesz arra lehetősége , hogy visszavegye az oktatási intézményeket, de ez esetben nem igényelhet állami támogatást, kivéve épület fejlesztésre. A köznevelési szerződés keretében a települési önkormányzatnak vállalnia kell a pedagógusok bérének és az intézmény működési költségeinek finanszírozását. Továbbá az önkormányzat garantálja az átvett intézmény épülete állagának megóvását, az állagmegóváson túl jelentkező rekonstrukciós, fejlesztési költségek fedezése már nem kötelessége, de ehhez az állam pályázati úton támogatást nyújt.

Szintén 2013-tól a korábban önkormányzati fenntartású intézmények vezetőinek megbízása  az oktatásért felelős miniszter feladata lesz.

Budaörsnek akkor is is lesz ráhatása az oktatási és nevelési intézmények működésére, ha azok állami fenntartásba kerülnek.. A tervek szerint kormányhivatal a helyi önkormányzatok véleményének kikérésével és közreműködésével feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és köznevelés-fejlesztési tervet készít.  A települési önkormányzat a köznevelés-fejlesztési tervhez adott álláspontjának kialakításához beszerzi a városban működő oktatási intézmények nevelőtestületeinek, valamint szűlõi és diákszervezeteinek véleményét.
A kormányhivatal a köznevelés-fejlesztési tervet legalább ötévente értékeli és szükség szerint módosítja.

Matsinhe Dénes

 

facebook: